ASV apsūdz Brazīlijas prezidentu propagandas izplatīšanā

Baltais nams asi kritizējis Brazīlijas prezidenta Luiša Inasiu Lulas da Silvas (Luiz Inacio Lula da Silva) izteikumus, ka ASV pamudina turpināt karadarbību Ukrainā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pēc vizītes Ķīnā nedēļas nogalē Lula paziņojis, ka ir laiks sākt runāt par mieru Ukrainā. Savukārt Krievijas ārlietu ministrs, Brazīlijā tiekoties ar prezidentu, pateicās par tās pūlēm. Baltā nama pārstāvis Džons Kirbijs (John Kirby) apvainojis Lulu par “krievu un ķīniešu propagandas atkārtošanu”.

Lula, kas sevi pasniedz kā starpnieku miera sarunās, lai beigtu karu, nedēļas nogalē paziņoja, ka ASV jābeidz pamudināt uz karu, un jāsāk runāt par mieru. Šādi komentāri sekoja pēc brazīļa tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu. Ķīna jau februārī publiskoja miera plānu, kas gan izvairās minēt krievu karaspēka aiziešanu no Ukrainas.

Krievija iebruka Ukrainā 2022.gada februārī, un kopš tā laika Starptautiskā Krimināltiesa ir izsniegusi aresta orderi Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Lavrovs Brazīlijā viesojās pirmdien, 17.aprīlī, un sacīja, ka Maskava ir “pateicīga mūsu brazīļu draugiem par viņu skaidro redzējumu uz situācijas izcelšanos.” Viņš piebilda: “Mēs esam pateicīgi par viņu vēlmi piedalīties situācijas risinājumu meklēšanā.”

Kirbijs norādījis, ka Brazīlijas prezidenta komentāri liecina par maldiem, un palaiž garām būtisko,

vienkārši vedinot uz to, ka “ASV un Eiropa kaut kādā veidā nav ieinteresētas miera uzturēšanā, vai ka mēs esam atbildīgi par karu”.

Brazīlijas ārlietu ministrs uz Baltā nama pārstāvja komentāriem atbildēja, sakot, ka viņam nav ne jausmas, kā Kirbijs nonācis pie šādiem secinājumiem.

Brazīlija nav pievienojusies rietumvalstu sankcijām pret Krieviju, un ir atteikusies piegādāt Ukrainai munīciju. Lai gan Brazīlija aicina sākt miera sarunas, Ukraina un sabiedrotie norādījuši, ka tūlītēja uguns pārtraukšana ļautu Krievijai paturēt ar spēku sagrābtās teritorijas.

Lasiet arī: Ukraina ziņo par nepārtrauktiem krievu uzbrukumiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas