ASV draud Izraēlai samazināt militāro palīdzību, ja tā neuzlabos humanitāro situāciju Gazā

ASV ir brīdinājušas Izraēlu, ka tai nākamā mēneša laikā – 30 dienās – jāuzlabo humanitārā situācija Gazā, pretējā gadījumā tai draud militārās palīdzības sniegšanas pārtraukšana. Valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Anthony Blinken) un aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) svētdien nosūtīja vēstuli Izraēlas amatpersonām, pieprasot “konkrētus pasākumus”, lai risinātu situācijas pasliktināšanos, Izraēlai atsākot operācijas Gazas ziemeļu daļā, otrdien, 15.oktobrī, paziņoja ASV amatpersonas, vēsta “Reuters“.

Izraēlas spēki ir paplašinājuši operācijas Gazas ziemeļu daļā, pastāvot bažām par humānās palīdzības pieejamību anklāvā un civiliedzīvotāju piekļuvi pārtikai, ūdenim un medikamentiem.

Aģentūra “Reuters” šā mēneša sākumā ziņoja, ka pārtikas piegāde ir strauji samazinājusies, jo Izraēlas iestādes ir ieviesušas jaunus muitas noteikumus attiecībā uz daļu humānās palīdzības un atsevišķi samazina uzņēmumu organizētās piegādes.

“Mēs esam īpaši nobažījušies par to, ka Izraēlas valdības nesenie pasākumi … veicina apstākļu pasliktināšanos Gazā,” teikts vēstules kopijā, ko publicēja “Axios” žurnālists vietnē “X”.

Vēstulē bija minēti ierobežojumi, ko Izraēla piemēro, tostarp ierobežojumi komerciālam importam, liegta lielākā daļa humānās palīdzības pārvietošanas starp Gazas ziemeļu un dienvidu daļu, kā arī “apgrūtinoši un pārmērīgi” ierobežojumi attiecībā uz to, kādas preces var ievest Gazā.

Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs sacīja, ka vēstule “nav domāta kā drauds”, bet atkārtoti uzsvēra, ka steidzami jāpalielina humānās palīdzības apjoms Gazā.

“Mums šķiet, ka viņi (izraēlieši) to uztver nopietni,” par vēstuli sacīja Kērbijs, sīkāk nepaskaidrojot.

Izraēlas amatpersona Vašingtonā paziņoja, ka vēstule ir saņemta un tiek izskatīta.

Vēstulē izklāstīti konkrēti pasākumi, kas Izraēlai jāveic 30 dienu laikā, tostarp jāļauj Gazā iebraukt vismaz 350 kravas automašīnām dienā, jāievieš karadarbības pauzes, lai varētu piegādāt palīdzību, un jāatceļ pavēles par palestīniešu civiliedzīvotāju evakuāciju, ja nav operatīvas vajadzības.

“Ja netiks demonstrēta ilgstoša apņemšanās īstenot un uzturēt šos pasākumus, tas var ietekmēt ASV politiku … un attiecīgos ASV tiesību aktus,” teikts vēstulē.

Tajā tika citēts Ārvalstu palīdzības likuma 620.i pants, kas aizliedz sniegt militāro palīdzību valstīm, kuras kavē ASV humānās palīdzības sniegšanu.

Tā arī atsaucās uz ASV prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) februārī izdoto Nacionālās drošības memorandu, kurā noteikts, ka Valsts departamentam jāziņo Kongresam par to, vai tas uzskata par ticamiem Izraēlas apliecinājumus, ka ASV ieroču izmantošana nepārkāpj ASV vai starptautiskās tiesības.

Vēstulē tika ierosināts arī jauns kanāls, lai ASV varētu “ierosināt un apspriest civiliedzīvotājiem nodarītā kaitējuma gadījumus” ar Izraēlu.

Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers (Matthew Miller) atteicās sniegt plašāku informāciju par šo jautājumu, taču norādīja, ka Izraēla nav veikusi pietiekamus pasākumus, lai novērstu civiliedzīvotājiem nodarīto kaitējumu, tādējādi netieši norādot uz raķešu triecienu pirmdien, kas, kā ziņots, dzīvus sadedzināja palestīniešus slimnīcas teltī.

Izraēlas militārie spēki apgalvoja, ka trieciens bija vērsts pret kaujiniekiem, kas izmantoja komandcentru slimnīcā, savukārt “Hamās” noliedza, ka militārām vajadzībām izmantotu civiliedzīvotāju objektus.

Administrācija savu kritiku par Izraēlas rīcību Gazā līdzsvaroja ar spēcīgu militāra atbalsta izrādīšanu, svētdien – tajā pašā dienā, kad tika nosūtīta vēstule – paziņojot, ka tā nosūtīs ASV karavīrus un modernās THAAD pretraķešu sistēmas uz Izraēlu.

Lasiet arī: Pentagons: ASV Izraēlai sūtīs pretraķešu sistēmu un karavīrus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas