ASV medijs: Krievijas ģenerālis esot zinājis par Prigožina plāniem

New York Times ziņojis, ka ģenerālis Sergejs Surovikins jau iepriekš zinājis par Jevgēņija Prigožina plānoto dumpi, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Surovokins ir par Krievijas militārajām darbībām Ukrainā atbildīgā komandiera vietnieks, un ASV medijs New York Times otrdien, 27.jūnijā, publiskoja informāciju, ka viņam bijusi pieejama informācija par vāgneriešu gājienu uz Maskavu.

Laikraksts atsaucas uz ASV amatpersonu tikšanos ar izlūkošanas dienestiem, un ziņo, ka šobrīd tiek apsvērts, vai Surovikins ir palīdzējis Prigožinam plānot dumpi.

Esot vērojamas pazīmes, ka arī citi krievu ģenerāļi varētu būt atbalstījuši vāgneriešus.

Reuters nav izdevies gūt apstiprinājumu šai informācijai.

Vāgnera grupas īpašnieks Prigožins otrdien devās trimdā uz Baltkrieviju pēc tam, kad staruji noslēdzās vāgneriešu dumpis un pusceļā nonākušais gājiens uz Maskavu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikmēr slavējis valsts armiju par pilsoņu kara novēršanu.

Pentagons nav atbildējis Reuters lūgumiem pēc komentāriem. Arī Kremlis un Krievijas Aizsardzības ministrija nekomentē izskanējušo informāciju.

Surovikins, ko Krievijas mediji nodēvējuši par “ģenerāli Armagedonu”, oktobrī pārņēma karadarbības vadību Ukrainā. Tomēr jau janvārī Krievijas aizsardzības ministrs vadībā iecēla Valēriju Gerasimovu, un Surovikins kļuva par viņa vietnieku.

Pirms dumpja Prigožins mēnešiem ilgi apsūdzējis Šoigu un Gerasimovu neizdarībā,

un vainojis par neveiksmēm kaujas laukā. Tāpat Vāgnera grupas īpašnieks sūdzējies par valsts atbalsta trūkumu viņa kaujiniekiem. Pirms Prigožins norīkoja kaujiniekus tā saucamajā “taisnīguma gājienā”, Surovikins aicināja Vāgnera grupu izbeigt iestāšanos pret Krievijas armijas vadību un atgriezties bāzēs. Pēc gājiena sākuma Krievijas dienvidu daļas pilsētā Rostovā, tas apstājās apmēram 200 kilometrus no Maskavas.

Lasiet arī: Krievijā izbeidz krimināllietu pret Vagner par bruņoto dumpi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas