ASV nepiešķirs patvērumu nelegālajiem migrantiem uz ASV-Meksikas robežas

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) otrdien, 4.jūnijā, ieviesa plašu patvēruma piešķiršanas aizliegumu, paziņojot, ka migranti, kas tiks pieķerti nelegāli šķērsojot ASV un Meksikas robežu, nevarēs pieprasīt patvērumu, sperot nozīmīgu stigrākas nostājas soli pirms novembra vēlēšanām, tādējādi reaģējot uz amerikāņu bažām par imigrāciju un risinot vienu no galvenajiem velēšanu jautājumiem, ziņo “Reuters”.

Demokrāts Baidens novembrī stāsies pretī republikānim Donaldam Trampam (Donald Trump), kurš ir plaši pazīstams ar savu stingro imigrācijas politiku un, atkārtotas ievēlēšanas gadījumā, ir solījis vērsties pret imigrāciju.

Saskaņā ar jauno pasākumu, kas stāsies spēkā tūlīt pēc pusnakts 5.jūnijā,

migrantus, kas nelegāli šķērsos robežu, varēs nekavējoties deportēt vai nogādāt atpakaļ Meksikā.

Izņēmumi tiks piemēroti bērniem bez pavadoņa, cilvēkiem, kuri saskaras ar nopietniem veselības vai drošības draudiem, un cilvēku tirdzniecības upuriem, paziņoja ASV Iekšzemes drošības departaments.

Kopš stāšanās amatā prezidents Baidens ir centies mainīt Trampa stingro imigrācijas politiku, taču ir saskāries ar rekordlielu nelegālo robežas šķērsošanas gadījumu skaitu, kas ir radījis spriedzi ASV robežkontroles iestādēm un pilsētām, kuras uzņem migrantus.

Baltā nama preses konferencē prezidents Baidens paziņoja, ka migrantiem, kuri izmanto likumīgus ceļus, piemēram, “CBP One” lietotni, kur migranti var reģistrēties uz tikšanos ar attiecīgajām iestādēm, patvēruma piešķiršanas iespējas saglabāsies.

Viņš uzsvēra, ka jauno pasākumu mērķis ir kontrolēt robežu un atjaunot kārtību, un aizliegums paliks spēkā līdz brīdim, kad nelegālo robežšķērsošanas gadījumu skaits samazināsies līdz kontrolējamam līmenim.

Baidenam ieviešot jaunus ierobežojumus, viņš kritizēja Trampa strīdīgākos pasākumus, tostarp migrantu ģimeņu nošķiršanu pie robežas un Trampa komentārus par to, ka imigranti, kas ASV uzturas nelegāli, “saindē mūsu valsts asinis”.

“Es nekad nedemonizēšu imigrantus,” sacīja Baidens.

Jaunais patvēruma aizliegums stājas spēkā, ja nedēļas laikā īk dienu uz robežas tiek aizturētas vairāk nekā 2 500 personas,

kas šobrīd ir pārsniegts, jo aprīlī vien vidēji dienā tika aizturētas 4 300 personas.

Tas tiks apturēts, kad trīs nedēļas pēc kārtas aizturēto skaits samazināsies zem 1 500 aizturēto dienā, kas pēdējo reizi tika novērots Covid-19 pandēmijas sākumā 2020.gada jūlijā.

Pagaidām gan nav skaidras tādas detaļas kā deportāciju loģistika un tas, kā Meksika uzņems migrantus, kas nav no Meksikas.

Baidena aizliegumu otrdien kritizēja abas politiskā spektra puses, republikāņiem nosodot Baidena rīcību, kā politiski motivētu, un nepietiekamu, sakot, ka lēmums piešķirt statusu nepilngadīgajiem bez pavadoņiem veicinās bērnu tirdzniecību.

Lai gan robežšķērsošanas gadījumu skaits pagājušā gada laikā samazinājās Baidena stingrāko patvēruma procedūru dēļ, Baidena noteiktie ierobežojumi var radīt spiedienu uz nākamo Meksikas prezidenti Klaudiju Šeinbaumu (Claudia Sheinbaum) arī turpmāk saglabāt kontroli.

Lasiet arī: VIDEO | Vainīgs visās apsūdzībās: Tramps kļūst par pirmo ASV prezidentu, kas atzīts par vainīgu kriminālnoziegumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas