VIDEO | Vainīgs visās apsūdzībās: Tramps kļūst par pirmo ASV prezidentu, kas atzīts par vainīgu kriminālnoziegumā

Ceturtdien, 30.maijā, Donalds Tramps (Donald Trump) kļuva par pirmo ASV prezidentu, kas atzīts par vainīgu kriminālnoziegumā, kad Ņujorkas 12 locekļu zvērināto tiesa pēc divu dienu apspriedēm vienbalsīgi atzina viņu par vainīgu visos 34 apsūdzības punktos par dokumentu viltošanu, lai slēptu maksājumu pornozvaigznei par klusēšanu pirms 2016.gada vēlēšanām, Trampam sprieduma pasludināšanas laikā saglabājot vienaldzību, ziņo “Reuters“.

Tiesnesis Huans Merčans (Juan Merchan) spriedumu pasludinās 11.jūlijā, tikai dažas dienas pirms Republikāņu partija oficiāli izvirzīs Trampa kandidatūru prezidenta amatam pirms 5.novembra vēlēšanām.

Par komercdokumentu viltošanu draud maksimālais sods četri gadi cietumā, taču biežāk tiek piespriesti īsāki sodi, naudas sodi vai nosacīta brīvības atņemšana.

Tramps netiks ieslodzīts cietumā pirms sprieduma pasludināšanas, un

ieslodzījums viņam juridiski netraucēs piedalīties kampaņā vai ieņemt amatu, ja viņš uzvarēs.

Tramps ir noliedzis visus noziegumus un plāno pārsūdzēt spriedumu. Viņš pēc notiesāšanas komentāros žurnālistiem nosauca tiesas procesu par “apkaunojošu” un atkārtoja savus apgalvojumus, ka process ir bijis falsificēts pret viņu un krāpšana, apgalvojot, ka viņš ir nevainīgs.

“Īsto spriedumu 5.novembrī pasludinās tauta,” viņš sacīja.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Trampa un Džo Baidena (Joe Biden) cīņa ir saspringta, un “Reuters/Ipsos” veiktās aptaujas liecina, ka Trampa atzīšana par vainīgu varētu zaudēt daļu neatkarīgo un republikāņu vēlētāju atbalsta.

Šo lietu uzskata par maznozīmīgāko no četrām Trampa kriminālvajāšanām.

Šajā prāvā, kas, visticamāk, būs vienīgā, kura noslēgsies pirms vēlēšanām, Stormija Danielsa (Stormy Daniels) sniedza nepārprotamas liecības par seksuāliem sakariem ar Trampu 2006.gadā, ko viņš noliedz.

Trampa bijušais advokāts Maikls Koens (Michael Cohen) liecināja, ka Tramps pirms 2016.gada vēlēšanām apstiprinājis 130 000 ASV dolāru maksājumu Danielsai par klusēšanu, kas tika kompensēts kā slēptas juridiskās izmaksas, Trampa advokātiem apšaubot Koena uzticamību, ņemot vērā viņa sodāmību un melošanas vēsturi.

Žūrijas locekļu ātrais spriedums liecina, ka viņi ir atraduši daudz pierādījumu, kas apstiprina Maikla Koena liecības.

Kāds avots norādīja, ka spriedums varētu likt Trampam apsvērt iespēju izvēlēties sievieti par viceprezidenta amata kandidāti. Trampa kampaņa nosauca viņu par “politisko ieslodzīto” un savā tīmekļa vietnē aicināja ziedot.

Baidena kampaņa paziņoja, ka spriedums apliecina, ka neviens nav pārāks par likumu, un aicināja vēlētājus vēlēšanās neatbalstīt Trampu, uzsverot, ka vienīgais veids, kā neļaut Trampam ieņemt amatu, ir balsot.

Lasiet arī: BNN pēta | Krievija ar mājienu par jūras robežas pārskatīšanu sēj trauksmi, bet Lietuvas Neringa saglabā mierīgu prātu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas