ASV Pārstāvju palāta atbalsta aizņēmuma griestu palielināšanu

ASV Pārstāvju palāta apstiprinājusi un virza tālāk likumprojektu par aizdevuma griestu palielināšanu, kas ļaus glābt valsts un arī pasaules ekonomiku, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta ar 314 balsīm par un 117 pret nosūtīja likumprojektu Senātam, kuram tas jāapstiprina un vēlākais līdz pirmdienas, 5.jūnija, rītam jānodod parakstīšanai ASV prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden). Tas ir brīdis, kad federālajai valdībai izsīks līdzekļi saistību apmaksai.

Baidens pēc balsojuma sacīja: “Tās ir labas ziņas Amerikas ļaudīm un Amerikas ekonomikai. Es aicinu Senātu pēc iespējas ātrāk izskatīt likumprojektu, lai es varētu to parakstīt.”

Jaunie mēri ir kompromiss starp Baidenu un Pārstāvju palātas spīkeri Kevinu Makartiju (Kevin McCarthy), un pret tiem iestājās 71 pārliecināts republikānis. Tas varētu būt pietiekami, lai bloķētu likumprojektu, bet to atbalstīja 165 demokrātu atbalsts ļāva virzīt papildinājumus tālāk. Republikāņi kontrolē Pārstāvju palātu ar nelielu pārsvaru – 222 pret 213 demokrātiem.

Likumprojekts paredz atlikt (realitātē – uz laiku atcelt) federālās valdības aizņēmuma ierobežojumus

līdz 2025.gada 1.janvārim. Tas ļaus Baidenam un Kongresam atlikt politiski riskanto jautājumu uz laiku pēc 2024.gada novembrī plānotajām ASV prezidenta vēlēšanām. Paredzēts, ka nākamajos divos gados tiks ierobežoti valdības tēriņi, paātrināta atļauju izsniegšana noteiktiem enerģētikas projektiem, valdība pārvirzīs pandēmijas laika atbalsta līdzekļus un paplašinās prasības pārtikas atbalsta programmām.

Konservatīvie republikāņi vēlējās stingrākus tēriņu ierobežojumus un asākas reformas. Republikānis Čips Rojs (Chip Roy) sacīja: “Labākajā gadījumā mēs esam panākuši divu gadu tēriņu iesaldēšanu, kas pilna ar atkāpēm un trikiem.”

Progresīvi noskaņotie demokrāti, kas kopā ar Baidenu turējušies pie vēlmes paaugstināt aizņēmuma griestus, iebilst likumprojektam vairāku iemeslu dēļ, tostarp tieši tādēļ, ka valdības virzītajām programmām cīņai pret trūkumu būs stingrāki darbības nosacījumi. Demokrāts Džims Makgoverns (Jim McGovern) 31.maijā sacīja:

“Republikāņi piespiež mūs izlemt, kuras mazaizsargātās amerikāņu grupas paliks bez pārtikas,

vai arī viņi iesviedīs mūs defoltā. Tas vienkārši nav pareizi.”

Abu partiju pārstāvji Senātā norādījuši, ka centīsies panākt likumprojekta stāšanos spēkā jau pirms nedēļas nogales, tomēr kavēšanās balsojumos var sarežģīt notikumu gaitu. Republikāņu vairākuma līderis Čaks Šūmers (Chuck Schumer) norādīja, ka vienkārši nav iespējams nosūtīt kaut ko vēlreizējai izskatīšanai Pārstāvju palātai, jo ir nepieciešams izvairīties no defolta. Balsojums var arī ievilkties nedēļas nogalē, it īpaši, ja kāds no senatoriem izteiks iebildumus un centīsies bremzēt procesu.

Lielākā ietaupījumu daļa nāks no iekšpolitsko programmu ierobežošanas, piemēram, tiks samazināts atbalsts mājokļu programmām, izglītībai, zinātniskajai izpētei un tamlīdzīgi.

Lasiet arī: Demokrātu un republikāņu sarunas par aizņēmuma griestiem pagaidām bez rezultāta

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas