ASV piešķirs 522 miljonus ASV dolāru Ukrainas energosistēmai

Svētdien, 24.septembrī, ASV vēstniecība Ukrainā paziņojusi, ka Ukraina un ASV parakstījušas saprašanās memorandu, lai piešķirtu Ukrainai līdz 522 miljoniem ASV dolāru tās energosistēmas stiprināšanai, ziņo Reuters.

Paziņojumā teikts, ka 422 miljoni ASV dolāru ir paredzēti tūlītējai palīdzībai enerģētikas jomā, un papildu 100 miljoni tiks piešķirti atkarībā no konkrētu pasākumu, tostarp reformu, sekmīgai īstenošanai.

Vēstniecības pārstāvji ziņojuši, ka viens no saprašanās memoranda mērķiem ir palīdzēt Ukrainai atjaunot kritisko infrastruktūru, reaģējot uz Krievijas gaisa uzbrukumiem elektrostacijām un transformatoriem, kas pagājušajā ziemā izraisīja elektroenerģijas trūkumu.

Neraugoties uz vērienīgajiem remontdarbiem, amatpersonas ir paudušas bažas par iespējamiem jauniem uzbrukumiem gaidāmajā ziemas sezonā, par ko liecina

nesenie Krievijas uzbrukumi Ukrainas enerģētikas iekārtām.

Vēstniecības paziņojumā teikts, ka memoranda mērķis ir arī atbalstīt Ukrainu enerģētikas nozares reformēšanā un pārejā uz konkurētspējīgu enerģētikas ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni, kas atbilst Eiropas Savienības prasībām.

Par saprašanās memorandu vēstniecība paziņoja pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes ASV pagājušajā nedēļā. Šie kopīgie centieni ir daļa no Ukrainas noturības un energoapgādes drošības stiprināšanas.

Lasiet arī: Vašingtonā Zelenskis uzrunā Kongresu un Baidenu par militāro palīdzību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas