Vašingtonā Zelenskis uzrunā Kongresu un Baidenu par militāro palīdzību

Ceturtdien, 21.septembrī, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim nodeva apņēmīgu vēstījumu, apliecinot, ka ASV atbalsts Ukrainas centieniem atvairīt Krievijas iebrukumu saglabāsies, lai arī daži republikāņu likumdevēji iebilst pret papildu miljardiem vērtās palīdzības nosūtīšanu Ukrainai, ziņo Reuters.

Pēc divu stundu garajām sarunām, Baidens paspieda Zelenskim roku un paziņoja: “[…] mēs esam ar jums, mēs paliekam ar jums.” Zelenskis izteica pateicību par nesen piešķirto 325 miljonu ASV dolāru bruņojuma un pretgaisa aizsardzības līdzekļu militāro palīdzību, uzsverot, ka

“tas ir tieši tas, kas nepieciešams Ukrainas karavīriem.”

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēc uzstāšanās ANO devās diplomātiskā braucienā uz Vašingtonu. Viņam bija paredzēta tikšanās ar militārajiem vadītājiem Pentagonā, ASV Kapitolija apmeklējums un vakara uzruna Nacionālā arhīva muzejā.

Tikšanās laikā Ovālajā kabinetā prezidents Džo Baidens paziņoja par jaunu 325 miljonu ASV dolāru militāro palīdzību Ukrainai, izsakot atzinību Ukrainas tautas drosmei. Baidens paudis Amerikas tautas un tās sabiedroto apņēmību atbalstīt Ukrainu tās cīņā ar Krieviju gan tās aizsardzības centienos, gan pēckonflikta situācijas atjaunošanā, uzsverot reformu nozīmi korupcijas apkarošanā Ukrainā.

Zelenskis izteicis dziļu atzinību par ASV palīdzību cīņā “pret Krievijas teroru”, īpašu uzmanību pievēršot pretgaisa aizsardzības vajadzībām. Viņš uzsvēris savas vizītes Vašingtonā mērķi – stiprināt Ukrainas spēju

“aizsargāt savus pilsoņus, ģimenes, mājas un globālo demokrātiju”.

Slēgtā apspriedē ar senatoriem Zelenskis uzsvēris militārās palīdzības izšķirošo nozīmi Ukrainas kara centienos. Pēc sēdes vairākuma līderis Čaks Šūmers (Chuck Schumer) citējis viņa teikto: “Ja mēs nesaņemsim palīdzību, mēs zaudēsim karu.” Zelenskis vēlāk raksturojis savas tikšanās ar likumdevējiem kā atklātas un konstruktīvas.

Neraugoties uz prezidenta Baidena un lielākās daļas Kongresa līderu nepārtraukto atbalstu palīdzībā Ukrainai, prezidents Zelenskis sastapās ar mazāk atsaucīgu auditoriju nekā pirms deviņiem mēnešiem, kad viņš apmeklēja Vašingtonu.

Lasiet arī: Polija aptur ieroču sūtījumus Ukrainai graudu importa strīda laikā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas