Polija aptur ieroču sūtījumus Ukrainai graudu importa strīda laikā

Polija ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt ieroču piegādi Ukrainai, pārorientējoties uz savu militāro spēku stiprināšanu, tā trešdien, 20.septembrī, paziņoja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki). Šāda politikas maiņa notiek notiekošā strīda par Ukrainas lauksaimniecības produktu importu laikā, ziņo Politico.

“Mēs vairs nenodrošinām Ukrainu ar ieročiem, jo tagad mēs apbruņojam Poliju ar modernākiem ieročiem,” Moraveckis sacījis Polijas televīzijas kanālā Polsat, uzsverot, ka tautai ir vajadzīgi līdzekļi, lai sevi efektīvi aizsargātu. Tomēr

viņš apliecinājis, ka šis lēmums neapdraudēs Ukrainas drošību.

Polijas premjerministra piezīmes sakrita ar pēdējo dienu laikā pieaugošo spriedzi starp Kijevu un Eiropas Savienību (ES), kas radās pēc Eiropas Komisijas (EK) lēmuma atļaut Ukrainas graudu pārdošanu visā ES, faktiski atceļot graudu importa ierobežojumus, kurus sākotnēji bija ieviesušas piecas ES austrumu valstis, lai pasargātu savus lauksaimniekus no konkurences.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas, 19.septembra, ANO runā netieši kritizējis Eiropas valstis, kas ir noteikušas graudu importa aizliegumus, norādot, ka tās neapzināti palīdz Maskavai. Lai gan Zelenskis konkrēti neminēja Poliju, Varšava, reaģējot uz to, izsauca Ukrainas vēstnieku.

Mateušs Moraveckis Polsat pārraidē izteicis brīdinājumu “Ukrainas autoritātēm”, norādot, ka [graudu importa] konflikta eskalācijas gadījumā Polija varētu paplašināt Ukrainas importa aizliegumu, iekļaujot tajā papildu produktus, uzsverot

Polijas lauksaimniecības nozares esošo nestabilitāti.

CNN, atsaucoties uz Polijas valsts ziņu aģentūras PAP ziņojumiem, raksta, ka Polijas premjerministrs televīzijas intervijā paskaidrojis, ka Polija turpinās atļaut Ukrainas preču tranzītu caur savu teritoriju, piebilstot, ka Polija no šī tranzīta drīzāk gūst ekonomisku labumu. Moraveckis arī apsūdzējis Ukrainas oligarhus par Polijas tirgus pārpludināšanu ar labību, neņemot vērā vietējos lauksaimniekus.

BNN iepriekš ziņoja, ka Ukraina 18.septembrī iesniedza sūdzību PTO pret Slovākiju, Poliju un Ungāriju sakarā ar to noteiktajiem vienpusējiem graudu importa aizliegumiem no Ukrainas, apgalvojot, ka šie aizliegumi pārkāpjot starptautiskās saistības. EK liegums graudu importam no Ukrainas beidzās 15.septembrī, kuru tā nepagarināja.

Lasiet arī: Ukraina iesūdz ES kaimiņvalstis par graudu importa aizliegumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas