Ukraina iesūdz ES kaimiņvalstis par graudu importa aizliegumu

Ukraina pirmdien, 18.septembrī, paziņoja, ka Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) ir iesniegusi sūdzības pret Slovākiju, Poliju un Ungāriju, apstrīdot to noteiktos graudu importa aizliegumus no Ukrainas, apgalvojot, ka šie aizliegumi pārkāpjot starptautiskās saistības, taču kaimiņvalstis aizbildinās, ka šie ierobežojumi pasargājot lauksaimniekus no lēta importa, ziņo britu medijs BBC.

Ukrainas ekonomikas ministre Jūlija Sviridenko pirmdien paziņojumā norādījusi, ka “mums [Ukrainai] ir ārkārtīgi svarīgi pierādīt, ka dalībvalstis atsevišķi nevar aizliegt Ukrainas preču importu, tāpēc mēs iesniedzam prasības pret tām [Slovākiju, Poliju un Ungāriju] PTO,” piebilstot, ka Ukrainas eksportētāji

“ir cietuši un turpina ciest ievērojamus zaudējumus”

vienpusējo aizliegumu dēļ.

Polijas valdības preses pārstāvis sacījis, ka Polija plāno saglabāt savu aizliegumu, atsaucoties uz ekonomisko analīzi un starptautiskajām tiesībām un sūdzība PTO to neiespaidojot. Savukārt Eiropas Komisija uzsvērusi, ka tirdzniecības politika ir visas Eiropas Savienības (ES), nevis atsevišķu dalībvalstu kompetencē.

Polija, Ungārija un Slovākija joprojām

atļauj Ukrainas labības tranzītu uz citiem tirgiem.

Krievijas iebrukums Ukrainā pārtrauca kuģošanu Melnajā jūrā, liekot Ukrainai meklēt sauszemes ceļus, rezultātā Centrāleiropā radās graudu pārpalikums. Ungārijas, Polijas, Slovākijas, Bulgārijas un Rumānijas valstu lauksaimnieki protestēja, apgalvojot, ka Ukrainas graudu imports izkropļojot viņu tirgu. Rezultātā ES līdz 15.septembrim noteica tirdzniecības ierobežojumus Ukrainas importam šajās valstīs. Eiropas Komisija aizliegumu nepagarināja, taču Ungārija, Polija un Slovākija noteica savus ierobežojumus.

BNN jau ziņoja, ka Bulgārija ceturtdien, 14.septembrī, nolēma nepagarināt Ukrainas graudu importa aizliegumu.

Lasiet arī: Ukraina atlaiž sešus aizsardzības ministra vietniekus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas