Ministrs: Robežsardzei arvien biežāk jāpielieto šaujamieroči nelegālo migrantu apturēšanai

Nelegālo migrantu skaits pār Baltkrievijas-Latvijas robežu strauji pieaug, un robežsardzei arvien biežāk ir jāpielieto šaujamieroči šo likumpārkāpēju aizturēšanai, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes atklāja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Viņš pastāstīja, ka aizvadītajā diennaktī Valsts robežsardze novērsusi vairāk nekā 100 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, un pēdējā laikā 100 šādu gadījumu diennaktī jau ir ikdiena.

Satraucošākais esot tas, ka nelikumīgie robežšķērsošanas gadījumi kļūst arvien vardarbīgāki un arvien biežāk robežsardzei ir jāpielieto šaujamieroči bēgošo pārkāpēju un cilvēku pārvadātāju apturēšanai.

“Tā tendence rada, manuprāt, tiešām pamatotas bažas, ka nākotnē var sagaidīt arī tādas lietas kā pretošanos un miesas bojājumu nodarīšanu vai ieroču pielietošanu arī pret mūsu robežsargiem,” sacīja Kozlovskis.

Viņš gan uzsvēra, ka patlaban robežsardze ar atbalstu no policijas un Zemessardzes sekmīgi tiek galā ar Baltkrievijas radīto spiedienu uz robežas, turklāt ir izstrādāts vairāku pakāpju rīcības plāns dažādiem nākotnes scenārijiem.

Vienlaikus ministrs atzina, ka robežsargi strādā ļoti intensīvi – bez brīvdienām un atvaļinājumiem -, un visi spēki tiek veltīti, lai stātos pretī Baltkrievijas radītajam spiedienam.

Politiķis atzīmēja, ka šodien valdība lems par Silenes robežšķērsošanas vietas slēgšanu, līdz ar to būs vairāk brīvu robežsargu, kurus novirzīt zaļās robežas sargāšanai.

Kā ziņots, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti vairāk nekā 8500 cilvēku, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā ir uzņemti vairāk nekā 330 cilvēki.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai.

Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, Iekšlietu ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu, kas paredz slēgt Silenes robežšķērsošanas vieta uz robežas ar kaimiņvalsti.

Lasiet arī: Melnis starp pirmajiem uzdevumiem amatā izvirzījis elektroenerģijas sadales tarifu samazināšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas