ASV, sākoties mācību gadam, 14 gadus vecs skolēns vidusskolā nošauj četrus cilvēkus

Trešdien, 4.septembrī, 14 gadus vecs zēns apšaudē Apalaču vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, Džordžijas štatā, nošāva divus skolēnus un divus skolotājus, bet vēl deviņus ievainoja, satricinot ASV ar pirmo masu apšaudi mācību iestādē kopš mācību gada sākuma, ziņo “Reuters”.

Deivids Rīdmans (David Riedman), kurš vada datubāzi par šaušanu skolās, Džordžijas incidentu nosauca par pirmo “plānoto uzbrukumu” skolā šoruden.

Aizdomās turamais, kuru tiesībsargājošās iestādes pagājušo gadu bija nopratinājušas par draudiem internetā, neilgi pēc incidenta tika aizturēts.

Skolēni aprakstīja haotiskas ainas uzbrukuma laikā, un viena no šāvēja klasesbiedriem, Leila Sairata (Lyela Sayarath), stāstīja, ka algebras stundas laikā šāvējs izgāja no telpas un atgriezās ar ieroci, taču,

kad cits skolēns, ieraugot ieroci, atteicās viņu ielaist atpakaļ klasē, viņš devās uz nākamo klasi un sāka šaut.

 

Policija paziņoja, ka šāvējam, kurš bija bruņots ar pusautomātisko ieroci, uz skolu norīkotie policisti ātri stājās pretī un ka viņš nekavējoties padevies. Izmeklētāji pēc sarunas ar aizturēto, uzskata, ka viņš darbojies vienatnē, taču viņa motīvs neesot skaidrs.

Viņš tika identificēts kā 14 gadus vecais Kolts Grejs, un viņam tiks izvirzītas apsūdzības un viņš tiks tiesāts kā pieaugušais, preses konferencē paziņoja Džordžijas Izmeklēšanas biroja direktors Kriss Hosijs (Chris Hosey).

Amatpersonas identificēja nogalinātos: divi 14 gadus veci skolēni – Meisonu Šermerhornu (Mason Schermerhorn) un Kristianu Angulo (Christian Angulo), kā arī divus skolotājus – 39 gadus veco Ričardu Aspinvalu (Richard Aspinwall) un 53 gadus veco Kristīnu Irimiju (Christina Irimie) – abi matemātikas skolotāji.

Policija ziņoja, ka visi ievainotie izveseļosies.

Vēlāk FIB nāca klajā ar paziņojumu, kurā atklāja, ka 2023.gadā izmeklējis internetā izteiktus draudus par apšaudi skolā, kurā bija iesaistīts tobrīd 13 gadus vecs jaunietis, kurš tika nopratināts kopā ar savu tēvu, kurš “apgalvoja, ka viņa mājā ir medību ieroči, bet bērnam neesot piekļuve tiem bez uzraudzības”, kā arī zēns noliedzis, izteiktos draudus tiešsaistē.

“Tajā brīdī nebija pamatota iemesla arestam vai papildu rīcībai vietējā, štata vai federālā līmenī,” FIB piebilda paziņojumā.

Džordžijas amatpersonas vēlāk apstiprināja, ka aizturētais pusaudzis ir saistīts ar šo iepriekšējo izmeklēšanu.

Šaušana atdzīvināja valsts mēroga debates par ieroču kontroli,

jo pēdējo divdesmit gadu laikā ASV ir notikuši simtiem šaušanas gadījumu skolās, tostarp 2007.gada Virdžīnijas Tehnoloģiju koledžas slaktiņš, kas prasīja vairāk nekā 30 cilvēku dzīvības.

Šie incidenti ir izraisījuši asas debates par ieroču likumiem un otro grozījumu, kas aizsargā tiesības “turēt un nēsāt ieroci”.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pauda sarūgtinājumu par “bezjēdzīgo vardarbību ar ieročiem” un izteica līdzjūtību cietušajiem, aicinot republikāņus sadarboties ar demokrātiem, lai pieņemtu “saprātīgus tiesību aktus par ieroču izmantošanu.”

Apalači skolēni pagājušajā mēnesī atgriezās skolā, kamēr daudzi citi skolēni visā ASV tikai tagad ir sākuši mācību gadu.

Lasiet arī: Īrijā veiktā izmeklēšana atklāj “patiesi šokējošu” seksuālās vardarbības līmeni baznīcas skolās valstī

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas