Īrijā veiktā izmeklēšana atklāj “patiesi šokējošu” seksuālās vardarbības līmeni baznīcas skolās valstī

Ņemot vērā Īrijas valdības pasūtītās otrdienas, 3.septembra, vakarā publicētās “izpētes ziņojuma” secinājumus tika konstatētas gandrīz 2 400 apsūdzības par seksuālu vardarbību vairāk nekā 300 reliģiskajās skolās, galvenokārt katoļu baznīcas skolās, Īrijā, izglītības ministrei Normai Folijai (Norma Foley) preses konferencē, paziņojot, ka šī ir pirmā reize, kad tika atklāts tāds vardarbības apjoms, kas ir “patiesi šokējošs”, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Sākotnējā izmeklēšanā tika konstatēti 884 iespējamie seksuālās vardarbības veicēji skolās visā valstī laika posmā no 1927. līdz 2013.gadam, no kuriem lielākā daļa gadījumu ir notikuši no 60. līdz 90.gadiem.

“Ļaunprātīgas izmantošanas līmenis ir šokējošs. Tas ir patiesi šokējoši, un šokējošs ir arī iespējamo pāridarītāju skaits,” sacīja Folija.

Ziņojumā norādīts, ka 308 skolās tika reģistrēti 2 395 seksuālās vardarbības gadījumi, un dati galvenokārt iegūti no reliģiskajiem ordeņiem un pašām skolām. Ziņojumā brīdināts, ka faktiskais apsūdzību skaits, visticamāk, ir lielāks, jo par seksuālu vardarbību baidās ziņot.

Vairāk nekā puse no 884 personām, kas apsūdzētas par seksuālu vardarbību, ir mirušas.

Ziņojuma autore, juriste Mērija O’Tūla (Mary O’Toole SC), uzsvēra “īpaši lielo apsūdzību skaitu speciālajās skolās” – 17 šādās skolās tika reģistrētas 590 apsūdzības, kurās bija iesaistīti 190 iespējamie varmākas.

Izmeklēšanas ietvaros 149 joprojām dzīvie cietušie sniedza intervijas vai rakstiskus iesniegumus.

Ziņojumā atklāts, ka seksuālo vardarbību reliģiskajās skolās no 60. līdz 90.gadiem bieži vien pavadīja “nežēlīga vardarbība”, kas notika klasēs, kopmītnēs un ārpusstundu nodarbībās.

Cietušie pauduši, ka “viņu bērnība beidzās tajā dienā, kad sākās seksuālā vardarbība”, un uzskatīja, ka seksuālā izmantošana bija tik plaša, ka to nevarēja nepamanīt citi darbinieki un baznīcas vadītāji. Daudzi jutušies bezspēcīgi par to runāt, jo “katoļu baznīcas vara bija caurvijusi viņu dzīvi visos aspektos”, un viņi uzskatījuši, ka nebija neviena, kam viņi varētu par to pastāstīt, tostarp vecāki.

Personīgie stāsti ziņojumā arī atklāj, ka cietušie bērnībā pārciesto traumu rezultātā vēlāk cieta no garīgās veselības problēmām un atkarībām.

Īrijas Misionāru un reliģisko organizāciju vadītāju asociācija (AMRI), kas pārstāv katoļu reliģiskos ordeņus, paziņoja, ka tai ir “dziļi žēl” par skolās notikušo vardarbību un uzsvēra savu apņemšanos turpināt pilnībā sadarboties ar izmeklēšanu un “rūpīgi izskatīs ieteikumus un attiecīgi reaģēs”.

Izglītības ministre sacīja, ka skolai jābūt “patvēruma, nevis šausmu vietai” un ka vardarbības veicēji nevis palīdz jauniešiem, bet “salauž” viņus, piebilstot, ka valdība tagad plāno izveidot pilnas izmeklēšanas komisiju saskaņā ar likumu, kas, visticamāk, atklās papildu gadījumus.

Lasiet arī: Visiem skolotājiem būs obligāti jāapgūst seksuālās audzināšanas kurss

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas