ASV teritoriju šķērso Ķīnas spiegošanas balons

ASV teritoriju pārlidojis Ķīnas spiegošanas balons, kas uzskatāms par bezkaunīgu provokāciju vien dažas dienas pirms ASV amatpersonu brauciena uz Pekinu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Tika dota kaujas gatavība arī iznīcinātājiem, tomēr militārie padomnieki aicinājuši ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden) izvairīties no balona notriekšanas, bažījoties par iespējamajiem draudiem drošībai atlūzu dēļ. Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, Reuters pastāstīja, ka ASV pavadījusi balonu no brīža, kad tas nonācis ASV gaisa telpā, un tas novērots, izmantojot militārās lidmašīnas.

Kanādas Aizsardzības ministrija savukārt ziņojusi, ka atklāts augstu lidojošs novērošanas balons, un tiek novērots vēl viens iespējams gaisa telpa pārkāpums, tomēr sīkāk to nekomentēja, vien norādīja, ka uztur kontaktus ar ASV varas iestādēm.

Par notikušo kļuva zināms, kad CIP direktors Deivids Bērnss (David Burns) savas uzrunas laikā Džordžtaunas Universitātē Vašingtonā nosauca Ķīnu par lielāko ģeopolitisko iziaicinājumu, ar ko šobrīd saskaras ASV.

«ASV valdība ir konstatējusi un izseko augstu lidojošu novērošanas balonu, kas šobrīd atrodas virs mūsu teritorijas,»

Reuters pastāstīja Pentagona pārstāvis Patriks Raiders (Patrick Ryder). Viņš norādīja, ka balons šobrīd atrodas augstumā, kas ir daudz lielāks par komerciālajiem pārvadājumiem izmantoto, un nerada ne militārus, ne fiziskus draudus iedzīvotājiem.

Ķīnas Ārlietu ministrija vēl nav komentējusi notikušo, savukārt ASV amatpersonas norāda, ka jau ir informējušas Ķīnu par problēmu, izmantojot diplomātiskos kanālus, un piebilda, ka no izlūkošanas viedokļa balonam ir maza nozīme.

Bija plānots, ka ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Anthony Blinken) dosies vizītē uz Ķīnu, lai tiktos ar tās prezidentu, tomēr šobrīd nav skaidrs, kā balona atklāšana ietekmēs šos plānus. ASV senators Marks Robio, kas pārstāv Senāta Izlūkošanas komiteju, mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja, ka atklātais balons nav pārsteidzošs: «Spiegošanas apjoms, ko Pekina vērš pret mūsu valsti, pēdējos gados ir kļuvis daudz ievērojami lielāks un bezkaunīgāks.»

Attiecības starp Ķīnu un ASV pēdējos gados ir pasliktinājušās, jo īpaši pēc tam, kad tā brīža ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi (Nancy Pelosi) 2022.gadā apmeklēja Taivānu. Ķīna pēc tam sarīkoja plaša apjoma militārās mācības Taivānas tuvumā.

Lasiet arī: Ķīna brīdina Beļģiju par sekām, ja tā atbalstīs Taivānu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas