Atlīdzību summa par vētras radītajiem zaudējumiem sasniedz rekordlielus apjomus

Trešdienas, 9.augusta, rītā apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) klientiem par vētras nodarītajiem zaudējumiem rezervētā atlīdzību kopsumma sasniegusi jau 1,42 miljonus eiro. Tādējādi šī summa vairāk nekā divas reizes pārsniedz visu pēdējo četru gadu laikā reģistrēto vētru zaudējumus kopā.

BALTA Īpašuma apdrošināšanas atlīdzību pārvaldes vadītājs Ainārs Puķe norāda, ka vēl aizvien tiek saņemti atlīdzību pieteikumi, par klientu īpašumiem un automašīnām nodarītiem zaudējumiem. 

 “Ja otrdienas rītā zaudējumu aplēses bija ap pusmiljonu eiro, tad 24 stundas vēlāk šī summa tuvojas jau pusotram miljonam eiro un noteikti vēl pieaugs, cilvēkiem piesakot zaudējumus un mūsu ekspertiem – novērtējot to apjomu,” stāsta Puķe.

Kopumā BALTA reģistrēti 423 atlīdzību pieteikumi, no kuriem 258 ir īpašuma, bet 165 – KASKO apdrošināšanā. 

Pašlaik atlīdzībās jau izmaksāti  30 000 eiro, kamēr pārējie zaudējumi tiek vērtēti un administrēti, to kopējās izmaksas paredzot vismaz 1,42 miljonu eiro apmērā.

Vislielākā atlīdzību rezerve pagaidām noteikta sējumu apdrošināšanā, kur Dobeles novadā lielā platībā bojāti labības lauki. Citviet atlīdzības pieteikums saņemts par izskalotu ceļu būves objektu.

Puķe norāda, ka patlaban BALTA pastiprinātā režīmā turpina strādāt, lai atbalstītu klientus.

Daudzos KASKO gadījumos jau iesniegtās pirmās tāmes, lielākoties pārsniedz 3200 eiro par gadījumu. 

“Liela daļa klientu vēršas Dobeles un tuvāko pilsētu auto servisos, kur veidojas lielas rindas. Tāpēc, lai palīdzētu izvērtēt, vai auto būs ekonomiski atjaunot, mēs proaktīvi izsūtām klientiem informāciju ar aicinājumu pievienot bojātā auto fotogrāfijas, aiztaupot došanos uz auto servisu transportlīdzekli atrādīt. Savukārt īpašuma apdrošināšanā vairāk nekā 20 gadījumos jau izmaksātas atlīdzības, jo īpaši gadījumos ar daļēji bojātiem jumtiem, lai klienti varētu operatīvi veikt glābšanas darbus, izvairoties no turpmākiem zaudējumiem,” norāda Puķe.

Apdrošināšanas eksperts arī uzsver, ka BALTA atlīdzību izmaksas neskars tas, vai valstī tiks izsludināta ārkārtas situācija – vētras nodarīti zaudējumi ir standarta īpašuma un KASKO apdrošināšanas segumā, un tie klientiem tiek atlīdzināti saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas līgumu neatkarīgi no valstī pieņemtajiem lēmumiem.

Vienlaikus  Puķe skaidro, ka vētras spēkam un radītājiem zaudējumiem jāliek aizdomāties ikvienam.

“Skaidrs, ka klimata pārmaiņas diemžēl neatstās neskartu arī Latviju, un šie notikumi ir tam skaudrs brīdinājums. Varam vienīgi minēt, cik reizes lielāki būtu bijuši zaudējumi, ja lielākais vētras spēks būtu skāris ne tikai salīdzinoši mazāk apdzīvotas teritorijas, bet arī Rīgu,” saka BALTA eksperts.

Visvairāk atlīdzības pieteikumu – teju puse – saņemts no Dobeles novada, un daudz pieteikumu ir arī no Augšdaugavas novada, Talsiem un Tukuma.

Lasiet arī: BALTA: Vētras zaudējumu rezerves otrdienas rītā pārsniedz 315 000 euro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas