Ātrāka robežas ar Baltkrieviju sakārtošana prasīs trīs miljonus, vēsta De facto

Latvijas Televīzijas raidījums De facto plašāk ziņo, kā pildās augusta beigās valdībā pieņemtais lēmums mobilizēt papildu spēkus, lai lielāko daļu žoga uz Latvijas–Baltkrievijas robežas pabeigtu vēl šogad. Atlikušo daļu, kā arī infrastruktūras objektus plāno nodot 2024.gada vidū. 

Žoga būvniecības tempu kāpināšana izmaksās ap 3 miljoniem eiro, un šādi soļi tika sperti, no jauna pieaugot nelegālās migrācijas riskiem, jo robežas izbūve ir iekavēta, un, ja to nedarītu, tad process iestieptos vēl 2025. gadā. Jaunais žogs uzstādīts dažādās vietās aptuveni 78 kilometru kopgarumā, piebraucamie ceļi vietām ir, vietām vēl top. Būvuzņēmējs solījis, ka šoreiz ziema nebūs traucēklis darbiem – visu pabeigs līdz nākamās vasaras vidum.

De facto nosauc galvenās problēmas. Pēdējo divu nedēļu laikā mēģinājumi nelegāli šķērsot Latvijas robežu strauji ir pieauguši (līdz pat  līdz pat 256 atturētiem cilvēkiem diennakts laikā.. Žoga visā robežas garumā vēl nav, tomēr tā tapšanai seko arī hibrīdkara organizētāji. Būvniecība neiet pārāk raiti; būvniekam problēmas piesaistīt apakšuzņēmējus. Latgales uzņēmumi nemierā ar Lietuvas firmu, kas nav samaksājusi par pakalpojumiem.

Ja pērn visa gada laikā novērsti 5286 migrantu mēģinājumi nelegāli šķērsot robežu, tad šogad tādu bijis jau vairāk nekā 8000. Lai ar situāciju tiktu galā,

piesaistīta armija, policija un kaimiņvalstu robežsargi.

“Jā, viennozīmīgi pretējā puse seko situācijas attīstībai arī no mūsu puses, arī infrastruktūras izbūves posmiem un vietām. Jo, kas par to liecina, ir tie fakti, ka tomēr mēģinājumi izstumt personas uz mūsu teritoriju, uz Latvijas teritoriju visbiežāk tiek konstatēti tajās vietās, kur vēl nav izbūvēts pastāvīgais žogs,” raidījumam sacīja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes priekšnieka vietnieks Raimonds Kublickis.

De facto atgādina: pie žoga uz Baltkrievijas robežas Latvija mēģina tikt jau vairāk nekā sešu gadu garumā; procesu apvija vairāki skandāli, tāpat Iesākto darbu apturēja pēc Valsts kontroles kritiska ziņojuma. Iekšējās drošības birojs ierosināja arī krimināllietas, no kurām daļa izbeigtas. Pavasarī, kad pilnā sparā bija atsākusies būvdarbu sezona, no objekta aizgāja apakšuzņēmums no Lietuvas, kas žogu būvējis arī mūsu kaimiņiem.

šovasar Valsts nekustamie īpašumi pat ar sludinājumu meklēja būvfirmas, kas varētu būt apakšuzņēmēji pagājušajā gadā par aptuveni 92 miljoniem eiro nolīgtajam ģenerāluzņēmējam Citrus Solutions. Viens no jaunās valdības deklarācijas konkrētajiem punktiem sola pabeigt žoga būvniecību uz robežas ar Baltkrieviju līdz gada beigām. 

Nu jau bijušais iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) De facto paziņoja, ka šobrīd robežas izbūvi vairs nekas nevarot traucēt: “Šobrīd visi šķēršļi ir noņemti. Visi mehānismi, kādi valstij ir iespējami, šobrīd ir iedarbināti, tāpēc nekādu traucējošo faktoru nav, ja neskaita jautājumu, kāpēc nebija vakar, kāpēc šodien, kāpēc nav jau rīt.”

Lasiet arī: Arī Igaunija Latvijai sūtīs palīgspēkus cīņai ar Baltkrievijas robežas nelegālajiem šķērsotājiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas