Par godu Dziesmu svētkiem attīrīs Brīvības pieminekli un atjaunos svētku ansambli Viesturdārzā

Gatavojoties XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, pašvaldības aģentūra Rīgas pieminekļu aģentūra ir uzsākusi divu nozīmīgu pieminekļu – Brīvības pieminekļa un ansambļa Pirmajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Viesturdārzā ‒ atjaunošanu.

Svētku priekšvakarā ir uzsākta Brīvības pieminekļa preventīva restaurācija.

Pirmais solis bija pieminekļa līdz obeliskam tīrīšana ar karsta ūdens strūklu,

attīrot to bioloģiskā apauguma slāņa, viegli saistītiem netīrumu nosēdumu slāņiem, kā arī daļēji ‒ no melnās garozas.

Pēc Dziesmu svētkiem restaurācijas darbi tiks turpināti, veicot divu pieminekļa pakāpienu rindu demontāžu un nostiprināšanu, konstrukciju metāla stiegrojumu apstrādi iekštelpā, terases šuvju nomaiņu vietās, kur trūkst šuvojuma vai tas ir bojāts, kā arī travertīna profila joslas apstrādi ar hidrofobizatoru – jeb mitrumu atgrūdošu pārklājumu.

Darbus plānots pabeigt 30. jūlijā.

Preventīvo restaurāciju nodrošina SIA “ASA GROUP”, darbu izmaksas 38 716 eiro.

Īsi pirms Dziesmu svētkiem noslēgusies pieminekļa ‒ ansambļa Pirmajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem daļēja atjaunošana. Tā ietver akmens virsmu, granīta akmens virsmu un bruģa seguma tīrīšanu, šuvojuma atjaunošana un trūkstošo plākšņu montāžu.

Ir novērsti gliemeždolomīta plākšņu defekti, veicot plākšņu defektu protezēšanu un pieveidošanu.

Tāpat nodrošināta pieminekļa bronzas bareljefu un vainaga virsmu tīrīšana un pārklāšana ar aizsargpārklājumu.

Ņemot vērā, ka horizontālās ansambļa akmens virsmas pakļautas tiešai lietus ūdens iedarbībai, ir ierīkota to hidroizolācija. Atjaunošanas darbi ietvēra arī bojāto uzejas pakāpienu nomaiņu, bruģētā laukuma iesēdumu un nelīdzenumu izlīdzināšanu, trūkstošo fragmentu bruģēšanu, metāla vāku izgatavošana un montāža, koka solu krāsojuma un stiprinājumu atjaunošanu. 

Noslēgumā veikta visu akmens un betona virsmu apstrāde ar ilgstošas iedarbības biocīdu un hidrofobizatoru. Veikta Aleksandra triumfa arkas cokola līmeņa akmens virsmu vispārēja tīrīšana.

Darbus veica SIA GLOBAL PROJECT, to izmaksas ‒ 63 626 eiro.

Lasiet arī:Levits: Pirms 150 gadiem dziesmu svētkos dzima latviešu nācija

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas