Levits: Pirms 150 gadiem dziesmu svētkos dzima latviešu nācija

Pirms 150 gadiem dziesmu svētkos dzima latviešu nācija, svētdien, 2.jūnijā Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena Novadu dižošanās atklāšanā sacīja Valsts prezidents Egils Levits. 

Pirms 150 gadiem pirmajos dziesmu svētkos vidzemnieki, kurzemnieki un zemgalieši saplūda vienotā latviešu nācijā, kurai nedaudz vēlāk pievienojās arī latgalieši, sacīja Levits. 

“Vai var būt skaistāks veids nācijas piedzimšanai, kā dziedot,” uzsvēra Valsts prezidents. 

Tāpat pirms 150 gadiem dziesmu svētkos pirmo reizi atskanēja nākamā Latvijas valsts himna Dievs, svētī Latviju!, atgādināja prezidents. 

Levits piebilda, ka Dziesmu un deju svētki parāda Latvijas daudzveidību un krāšņumu. 

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) sacīja, ka šodien Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens būs kā diža, varena un gara sentēvu josta, kas saplūdīs vienā milzīgā straumē. 

Puntulis uzsvēra, ka šī josta nav salokāma nevienā pūrā, jo tā ir dzīva, brīva un tapusi ikdienas darbā, vairojot tautas spēku un pašapziņu. 

Latvijas Nacionālajā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte atklāšanas uzrunā uzsvēra, ka dziesmu svētki ir kā ziedi, kas aizmetas labos augļos šai un nakamajām paaudzēm.

Kopumā svētdien Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena Novadu dižošanās piedalās aptuveni 45 000 svētku dalībnieki no 1800 dažādiem kolektīviem. 

Pie Brīvības pieminekļa svētdien, 2.jūnijā plkst.10 sākās Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens Novadu dižošanās, kas noslēgsies ap plkst.18.30 pie Dailes teātra.

Dziesmu un deju svētku 150 jubilejas gadā gājienā pirmo reizi kopā satiksies dalībnieki no jaunizveidotajiem Latvijas novadiem. Gājienā būs pārstāvēta Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Sēlija un Latgale.

Savukārt Vērmanes dārzā no plkst.10 notiek amata meistaru darinājumu gadatirgus. Tradīcija aizsākās ar 2003.gada Dziesmu un deju svētkiem.

Gadatirgū ar saviem darinājumiem piedalās meistari un amatnieki, kuri darina mūsdienīga dizaina priekšmetus, kā idejisko bāzi izmantojot tradicionālo mantojumu.

Vērmanes dārza estrādē notiks folkloras kopu, tautas teātru, mazākumtautību ansambļu, tautas muzikantu un citu kolektīvu koncerti.

Laukumā pie Arēnas Rīga svētdien no plkst.21 līdz 23 norisināsies Dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerts, kas paredzēts tikai svētku dalībniekiem.

Dziesmusvētku atklāšanas koncertā uzstāsies Intars Busulis, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Jānis Šipkevics, Aija Andrejeva, muzikālā apvienība Tautumeitas un citi solisti un grupas.

Lasiet arī:Sākas XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas