Augsta ranga Vatikāna amatpersona iestājas par laulātiem priesteriem

Romas Katoļu baznīcai “nopietni jādomā” par atļauju priesteriem precēties, svētdien, 7.janvārī, publicētajā intervijā sacīja augsta ranga Vatikāna amatpersona un pāvesta Franciska padomnieks, ziņo Reuters.

“Šī, iespējams, ir pirmā reize, kad es to saku publiski, un dažiem cilvēkiem tas izklausīsies ķecerīgi,” laikrakstam Times of Malta sacīja Maltas arhibīskaps Čārlzs Šiklūna (Charles Scicluna), kurš ir arī Vatikāna doktrinālā biroja palīgsekretārs.

Lai gan 2019. gadā pāvests Francisks izslēdza iespēju mainīt Romas katoļu noteikumu, kas nosaka, ka priesteriem ir jāievēro celibāts, 2023.gadā intervijā, kādai Latīņamerikas ziņu aģentūrai, viņš apsprieda priesteru celibāta noteikumu, norādot, ka tas nav mūžīgs, kā kļūšana par priesteri, bet gan “disciplīna”, kuru varētu pārskatīt kāds pāvests nākotnē.

Arhibīskaps, kurš ir zināms ar savu darbu seksuālās vardarbības noziegumu izmeklēšanā, intervijā uzsvēris, ka priesteriem bija atļauts precēties Baznīcas vēstures pirmajā tūkstošgadē.

Pamatojoties uz arhibīskapa Šiklūna pieredzi, likums ir jāpārskata.

Sešdesmit četrus gadus vecais arhibīskaps atzina, ka Baznīca ir zaudējusi “daudzus lieliskus priesterus” laulības izvēles dēļ. Viņš uzsvēra izaicinājumus, ar kuriem saskaras priesteri, izvēloties starp mīlestību un priestera amatu, norādot, ka daži mēdz patverties slepenās sentimentālās attiecībās.

Debates par to, vai Romas katoļu priesteriem jāļauj precēties, ir ilgušas gadsimtiem ilgi.

Lai gan Austrumu katoļu baznīcā, kā arī pareizticīgo, protestantu un anglikāņu baznīcā precēti vīrieši var kļūt par priesteriem, Romas katoļu baznīca joprojām nosaka, ka tās garīdzniekiem ir jāievēro celibāts.

Oponenti apgalvo, ka celibāts ļauj priesteriem pilnībā veltīt sevi Baznīcai, raksta Reuters.

Lasiet arī: Pāvests Francisks dod zaļo gaismu viendzimuma pāru svētībām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas