Austrāliešu rakstniekam Ķīnā piespriests nosacīts nāvessods

Pekinas tiesa pirmdien, 5.februārī, piesprieda austrāliešu pētniekam un rakstniekam Jangam Dzjuņam, kurš rakstīja blogus par Ķīnas valsts lietām, nosacītu nāvessodu par apsūdzībām spiegošanā, kuras viņš noliedz. Sods tika piespriests pēc viņa aresta pirms pieciem gadiem, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Austrālijas valdība paudusi “sašutumu” par šo spriedumu, kurš tika pasludināts neilgi pēc premjerministra Entonija Albanesa (Anthony Albanese) pagājušā gada zīmīgās vizītes Ķīnā, kuras mērķis bija uzlabot abu valstu saspīlētās attiecības.

Ārlietu ministre Penija Vona (Penny Wong) izsaukusi Ķīnas vēstnieku Austrālijā, lai pieprasītu paskaidrojumus, un solījusi spēcīgu valdības reakciju, uzsverot nepieciešamību nodrošināt taisnīgumu, procesuālo godīgumu un humānu attieksmi pret Jangu saskaņā ar starptautiskajām normām un Ķīnas juridiskajām saistībām.

Taču Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Vangs Venbins paziņojis, ka Janga lieta tika izskatīta saskaņā ar likumu, nodrošinot, ka tiek ievērotas viņa procesuālās un konsulārās tiesības.

Janga atbalstītāji apgalvojot, ka viņa aizturēšana ir “politiska vajāšana”,

norādot, ka viņš ticis sodīts par cilvēktiesību pārkāpumu kritizēšanu un universālo vērtību aizstāvēšanu.

Jangs, kurš strādāja Ķīnas Valsts drošības ministrijā, tika iesaukts par “demokrātijas sludinātāju”, taču savos rakstos viņš bieži izvairījās no tiešas valdības kritikas, raksta BBC.

Dzīvojot Ņujorkā, Jangs 2019.gada janvārī kopā ar sievu un viņas bērnu devies uz Guaņdžou. Vīzas kārtošanas laikā viņš ticis aizturēts lidostā. 58 gadus vecā vīrieša lieta lielākoties notikusi aiz slēgtām durvīm, noslēdzoties ar slepenu tiesas procesu 2021.gadā.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas Āzijas direktore Eleina Pīrsone (Elaine Pearson) uzsvērusi, ka Janga lietā bijušas vairākas problēmas saistībā ar taisnīgu tiesas procesu, kā novēlota un ierobežota piekļuve juridiskajai aizstāvībai, tiesas process esot noticis aiz slēgtām durvīm, kā arī Jangs apgalvojis, ka ticis spīdzināts un piespiests atzīties.

Ārlietu ministre Vona sacīja, ka Jangam joprojām ir iespējas iesniegt apelāciju,

taču viņa veselība ir vāja un viņam netiekot sniegta medicīniskā aprūpe, kā apgalvo viņa Austrālijā dzīvojošie dēli.

Novembrī pirms premjerministra Albanesa vizītes Pekinā Janga dēli lūguši premjerministra palīdzību, lai panāktu viņu tēva atbrīvošanu, atsaucoties uz viņa veselības pasliktināšanos.

Kā norādījis “Lowy” institūta vecākais pētnieks Ričards Makgregors (Richard McGregor), sagaidāms, ka jaunais spriedums Jangam Dzjuņam nopietni ietekmēs Ķīnas un Austrālijas attiecības.

Makgregors uzskatot, ka šis spriedums uzsver Ķīnas tiesiskās sistēmas nepārredzamību un neelastību pret ārvalstu valdību pieprasījumiem. Viņš ir izteicis pieņēmumu, ka sods norādot, ka Jangs cietumā visdrīzāk nomirs, tādējādi uzsverot problēmas, ar kurām saskaras tie, kas apstrīd Ķīnas sistēmu.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Lietuva atver inovāciju centru Silīcija ielejā, ASV; Prezidents un vēstnieks Apvienotajā Karalistē nonākuši interešu konfliktā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas