Austrālija plāno noteikt minimālo vecumu sociālo plašsaziņas līdzekļu lietošanai

Austrālija plāno noteikt minimālo vecuma ierobežojumu, no kura bērni varētu izmantot sociālos plašsaziņas līdzekļus, pamatojoties uz bažām par garīgo un fizisko veselību, izraisot digitālo tiesību aizstāvju protestus, kuri brīdina, ka šis pasākums varētu veicināt bīstamu tiešsaistes aktivitāšu izplatību, otrdien, 10.septembrī, ziņo “Reuters”.

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albaness (Anthony Albanese) paziņoja, ka pirms sociālo plašsaziņas līdzekļu vecuma ierobežojumu ieviešanas plānots veikt vecuma pārbaudes izmēģinājumu, paredzot, ka minimālais vecums varētu būt no 14 līdz 16 gadiem.

“Es gribu, lai bērni atstāj savas ierīces un dodas uz futbola laukumiem, peldbaseiniem un tenisa kortiem,”

Albaness sacīja Austrālijas raidorganizācijai. “Mēs vēlamies, lai viņiem būtu reāla pieredze ar reāliem cilvēkiem, jo mēs zinām, ka sociālie plašsaziņas līdzekļi rada sociālo kaitējumu,” viņš piebilda.

Ar šo likumu Austrālija kļūs par vienu no pirmajām valstīm pasaulē, kas noteiks vecuma ierobežojumu sociālajiem medijiem. Iepriekšējie mēģinājumi, tostarp Eiropas Savienībā, ir cietuši neveiksmi pēc sūdzībām par nepilngadīgo tiešsaistes tiesību ierobežošanu.

Saskaņā ar valdības un tehnoloģiju nozares datiem Austrālija ir viena no valstīm, kuras iedzīvotāji visvairāk dzīvo tiešsaistē – vairāk nekā četras piektdaļas no 26 miljoniem iedzīvotāju izmanto sociālos medijus.

Premjerministra Albanesa plāns par vecuma ierobežošanu tika izstrādāts pēc parlamentārās izmeklēšanas par sociālo mediju ietekmi uz garīgo veselību, jo īpaši pusaudžu vidū.

Tomēr eksperti, tostarp Austrālijas e-drošības komisārs un akadēmiķi, pauduši bažas par iespējamību, ka vecuma ierobežošana varētu mudināt gados jaunākus lietotājus slēpt savas darbības tiešsaistē, ierobežot jauniešu piekļuvi būtiskam atbalstam, spiest viņus izmantot mazāk regulētas platformas, izslēgt pusaudžus no veselīgas līdzdalības tiešsaistes vidē un pasliktināt situāciju tiem, kuri paļaujas uz saziņu sociālajos plašsaziņas līdzekļos, potenciāli radot lielāku kaitējumu.

Sidnejas Universitātes 2023.gada pētījumā konstatēts, ka trīs ceturtdaļas austrāliešu vecumā no 12 līdz 17 gadiem ir izmantojuši “YouTube” vai “Instagram”.

Lasiet arī: Bijušais ECB šefs Dragi: ES ir jātērē divreiz vairāk nekā pēc Otrā pasaules kara

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas