Auto tirgotāju «shēmas» valstij gadā atņem ap 55 miljoniem eiro

Lietoto transportlīdzekļu tirgotāju pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmas, iesaistot fiziskas personas automašīnu reģistrācijā, gadā valstij rada apmēram 55 miljonu eiro zaudējumus – tā otrdien, 14.februarī, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē paziņoja deputāts un Auto asociācijas vadītājs Andris Kulbergs (AS).

Komisija otrdien skatīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas izstrādāti, lai paaugstinātu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu administrēšanas pasākumu efektivitāti un mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā.

Kulbergs skaidroja, ka

lietoto automašīnu tirgū gadiem ilgi Tiek PIEKOPtas PVN shēmas.

Viņš arī norādīja, ka likuma grozījumi fiziskām personām, kuras tiešām iegādāsies ārvalstīs automašīnas savām vajadzībām, neko būtiski nemainīs.

Finanšu ministrijas pārstāve sēdē skaidroja, ka automobiļu pirmreizējā reģistrācijā Latvijā tiek iesaistītas fiziskās personas, kuru starpniecību izmanto juridiskās personas ar mērķi slēpt gūtos ienākumus no uzņēmuma saimnieciskās darbības. Likumā paredzēts iekļaut ierobežojumu, kas neļaus fiziskai personai reģistrēto automašīnu 30 dienas atsavināt.

Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) reģistrējot lietoto no citas Eiropas Savienības dalībvalsts ievesto automašīnu fiziskai personai būs jāsniedz informācija arī par darījuma summu un pārdevēju.

Lasiet arī: Dzērājšoferiem konfiscētos auto plāno atdot Ukrainas armijai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas