Azerbaidžāna oficiāli likvidē Kalnu Karabahu

Ceturtdien, 28.septembrī, izdotajā dekrētā paziņots, ka separātiskais Kalnu Karabahas reģions pārstās pastāvēt un reģiona etniskie armēņi nonāks Azerbaidžānas pakļautībā. Dekrētā, ko parakstījis faktiskais prezidents Samvels Šahramanjans, ir izklāstīta visu to jurisdikcijā esošo valsts iestāžu un organizāciju likvidācija līdz 2024.gada 1.janvārim, ziņo Politico.

Dekrētā arī noteikts, ka Kalnu Karabahas vietējiem iedzīvotājiem “jāiepazīstas ar Azerbaidžānas Republikas iesniegtajiem reintegrācijas nosacījumiem, kas ir paredzēts, lai ļautu cilvēkiem patstāvīgi pieņemt lēmumu par to vai

palikt Kalnu Karabahā vai apsvērt iespēju atgriezties reģionā.”

Pēc vienīgā ceļa, kas savieno Kalnu Karabahu ar Armēniju, atvēršanas, kā ziņo Armēnijas valdība, aptuveni 65 036 cilvēku ir pametuši savas mājas.

Azerbaidžānas ārpolitikas vadītājs Hikmets Hadžijevs pirmdien, 25.septembrī, intervijā portālam Politico paziņoja, ka tie, kas pametuši Kalnu Karabahu, saglabās tiesības atgriezties. Tomēr daudzi, kuri ieradušie Armēnijā, ir pauduši bažas, ka viņiem nekad nebūs iespējas atgriezties dzimtenē.

BNN jau ziņoja, ka trešdien, 20.septembrī, Armēņi Azerbaidžānas separātiskajā Kalnu Karabahas reģionā piekrita Krievijas priekšlikumam par pamieru, pēc tam, kad Azerbaidžāna otrdien, 19.septembrī, uzsāka militārās operācijas.

Lasiet arī: VIDEO | Kalnu Karabahā sprādzienā gāja bojā 20 cilvēki; bēgļu skaits dubultojas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas