Baidens izslēdz iespēju piegādāt Ukrainai iznīcinātājus

Neskatoties uz Ukrainas amatpersonu atkārtotajiem lūgumiem, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) izslēdz iespēju, ka varētu tikt piegādīt iznīcinātāji, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pirmdien, 30.janvārī, vaicāts, vai ASV piegādās Ukrainai lidmašīnas, Baidens atbildēja ar nē. Arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Sholz) norādījis, ka nav plānots nodot Ukrainai iznīcinātājus. Ukraina uzsver, ka iznīcinātāji nepieciešami, lai pasargātu tās gaisa telpu, un ASV ražotie F-16 Falcon būtu pamatīgs uzlabojums, salīdzinot ar šobrīd tās rīcībā esošajiem padomju periodā ražotajiem iznīcinātājiem.

Tomēr ASV prezidents atkārtoti noraidījis iespēju piegādāt lidmašīnās, norādot, ka sabiedrotie sniegs militāro palīdzību citos veidos. Pagājušajā nedēļa ASV paziņoja par tanku M1 Abrams piegādi, savukārt Eiropas sabiedrotie uz Ukrainu piegādās Vācijā ražotos tankus Leopard un citu militāro tehniku.

Svētdien, 29.janvārī, Vācijas kanclers laikrakstam Tagesspiegel norādīja, ka šķiet vieglprātīgi apspriest iznīcinātāju piegādi uzreiz pēc tam, ka sabiedrotie nolēmuši nosūtīt Ukrainai tankus.

Viņš atgādināja, ka NATO nekaro ar Krieviju, un netiek pieļauta doma par tādu notikumu attīstību.

Maskava ir apvainojusi NATO agresijas izrādīšanā un veicināšanā, un tādēļ sabiedrotie, tostarp Vācija un ASV, vilcinājušies ar smagā bruņojuma piegādi.

Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) informējis, ka, lai gan Ukrainai tiek sniegta visa iespējamā militārā palīdzība, tā nedrīkst veicināt situācijas pasliktināšanos vai ierobežot Francijas spēju sevi aizstāvēt. Arī citas Eiropas Savienības valstis, tostarp Nīderlande, vēl nav sniegušas noteiktu atbildi par iznīcinātāju nodošanu Ukrainas rīcībā. Tajā pašā laikā Polija ļāvusi noprast, ka, kopā ar NATO, būtu gatava dot savus iznīcinātājus.

Lasiet arī: Karš Ukrainā: Zelenskis aicina ātrāk piegādāt ieročus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas