BBC: Krievijas sievietes publiski protestē pret Krievijas valdības rīcību

Kādā Maskavas konferenču zālē notiek, kas neparasts – sieviešu grupa publiski kritizē Krievijas varas iestādes, pieprasot atgriezt savus vīrus un tuvos, kuri ir starp 300 000 rezervistu, kurus prezidents Vladimirs Putins mobilizējis karam Ukrainā, otrdien, 23.janvārī, ziņo BBC.

Paužot bažas par viņu tuvo labklājību, viņas jautā, kad viņu militārais pienākums tiks uzskatīts par izpildītu – vai pēc smagiem ievainojumiem, invaliditātes vai nāves.

Sievietes satuvinājās, izmantojot sociālos medijus un izveidoja “Telegram” grupu “Ceļš uz mājām”. Sievietes, kuru vīri un tuvie mobilizēti Ukrainas karā, pauž dažādus viedokļus par Ukrainas karu. Dažas to atbalsta, bet citas ir skeptiskas par Kremļa rīcību. Tomēr viņām ir kopīga pārliecība, proti, ka

mobilizētie vīrieši ir izpildījuši savu pienākumu un viņiem vajadzētu atgriezties mājās.

Šis viedoklis ir pretrunā ar varas iestāžu nostāju, un sievietes, piesardzīgi izsakot savus komentārus, pauž neapmierinātību un sarūkošu uzticēšanos valdībai.

Krievu sievietes, kas iestājas par savu mobilizēto vīru, dēlu vai brāļu atgriešanos, tiekot kritizētas no visām pusēm. Kara pretinieki vainojot vīriešus par to, ka viņi izpilda mobilizācijas pavēles un piedalās karā, savukārt Kremļa atbalstītāji šīs sievietes saucot par Rietumu marionetēm.

BBC raksta, ka Krievijas parlamenta deputāts Andrejs Kartapolovs nosaucis aicinājumu uz demobilizāciju par “ienaidnieku” darbu, netieši norādot uz Ukrainas armijas vai CIP iesaistīšanos. Viņš atsaucies uz Otro pasaules karu, sakot, ka

Staļins nekad nebūtu ņēmis vērā sievu delegāciju, kura pieprasa iesaukto vīriešu došanos mājās.

Marija Andrejeva, kuras vīrs un brālēns tika nosūtīts uz Ukrainu, sacīja BBC, ka viņa uzskata deputāta Kartapolova komentārus par aizvainojošiem, norādot, ka salīdzināt “īpašo militāro operāciju” ar Otro pasaules karu, ir nevietā, jo tad Krievijai uzbruka, bet tagad ir gluži otrādi.

Marija sacīja, ka daži cilvēki izvēloties ignorēt un nedomāt par to, kas notiek. Marija sacīja, ka valsts savus iedzīvotājus uzskatot “tikai par bioloģisku materiālu”, viņu citē BBC.

Marija uzsvērusi, ka ir pret otru mobilizācijas vilni, un aicināja visus Krievijas pilsoņus apzināties iespējamo ietekmi uz viņiem un paust savu nostāju pret.

Lai gan mobilizācijas “otrā viļņa” iespējamība Krievijā joprojām ir neskaidra, Putinam to izslēdzot, situācija varētu mainīties, un vēsture to pierāda, piemēram, ar daļējo mobilizāciju 2022.gadā, raksta medijs.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību,

Marija un citas mobilizēto rezervistu sievas ar baltām galvassegām katru sestdienu dodoties uz Maskavas centru. Viņas noliekot sarkanās neļķes pie Nezināmā kareivja kapa netālu no Kremļa pie Mūžīgās liesmas.

Savā “Telegram” kanālā viņas skaidrojot, ka šie ziedi godina tuvinieku un visos karos bojāgājušo dzīvības. Šis miermīlīgais protests kalpojot arī kā veids, kā pateikt “vairs nekad”.

Antoņina sacīja BBC, ka viņas vīrs tika iesaukts armijā, neraugoties uz veselības problēmām. Antoņina apgalvojot, ka viņš tika ievainots, un kopš decembra no viņa nav saņēmusi nekādu ziņu.

Antoņina arī dalījās ar to, kā mainījies viņas skatījums uz Vladimiru Putinu. Neraugoties uz cieņu, ko viņa izjutusi agrāk, tagad viņa apšauba Putina attieksmi pret pilsoņiem, kuri savulaik par viņu balsojuši.

Lasiet arī: Krievijas deputāts bēg no valsts pēc tam, kad nosauc Putinu par “briesmoni”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas