Bēgļu patvēruma pieprasījumu skaits ES strauji pieaug

Patvēruma lūgumu skaits Eiropas Savienībā 2023.gada pirmajā pusgadā ir strauji pieaudzis, tā, atsaucoties uz oficiālajiem gada ziņojumiem, vēsta Politico.

Eiropas Savienības Patvēruma aģentūra (EUAA) ikgadējā atskaitē detalizēti aprakstījusi, ka 2023.gadā periodā no janvārim līdz jūnijam patvēruma pieteikumu skaits bija par 28% lielāks nekā 2022.gada tajā pašā periodā.

Patvēruma meklētāji 2023.gada pirmajā pusgadā iesniedza 519 000 pieteikumu, kas ir lielākais skaits kopš 2016.gada, kad pieteikumu skaits sasniedza 633 184 pieteikumus. Pamatojoties uz pašreizējiem rādītājiem,

līdz gada beigām patvēruma pieteikumu skaits varētu pārsniegt vienu miljonu.

ES dalībvalstis saskaras ar darbaspēka trūkumu patvēruma pieteikumu izskatīšanā – 2023.gadā gaidāmo lietu skaits pieaugošā migrantu pieplūduma dēļ palielināsies par 34%, savukārt ES cenšas ieviest jaunus noteikumus patvēruma pieprasījumu paātrināšanai pirms 2024.gada jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, cerot, ka dalībvalstis apstiprinās migrācijas reformu paketi un rudenī uzsāks sarunas ar Eiropas Parlamentu.

ES ir ievērojami pieaudzis patvēruma meklētāju, tostarp Sīrijas bēgļu un Subsahāras Āfrikas migrantu skaits, jo īpaši

Vācijā, kur 62% patvēruma meklētāju ir iesnieguši pieteikumus,

turpinot tendenci kopš Sīrijas pilsoņu kara sākuma pirms vairāk nekā desmit gadiem.

2023.gada pirmajā pusgadā patvēruma pieprasījumu skaits no Subsahāras Āfrikas valstīm divkāršojās, arī aizbraukšanas gadījumu skaits no Ziemeļāfrikas valstīm palielinājās, kā arī starptautisku aizsardzību ES saņēma krievi un irāņi.

Joprojām pastāv bažas par atšķirībām migrantu sadalījumā ES, jo īpaši attiecībā uz tā sauktajiem “Dublinas transfēriem”.

Lasiet arī: Apvienotā Karaliste pasludina Vagner par teroristu organizāciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas