Apvienotā Karaliste pasludina Vagner par teroristu organizāciju

Krievijas algotņu grupējumu Vagner Apvienotās Karalistes valdība gatavojas atzīt par teroristu grupējumu, tādējādi būs nelikumīgi to atbalstīt vai būt tās biedram, kā arī par aizlieguma pārkāpšanu var tikt piespriests sods, tā ziņo britu medijs BBC.

Apvienotās Karalistes iekšlietu ministre Svella Breivermane (Suella Braverman) ir nodēvējusi grupējumu Vagner par

“vardarbīgu un destruktīvu” Krievijas prezidenta Vladimira Putina militāro instrumentu,

uzskatot tā operācijas Ukrainā un Āfrikā par draudu pasaules drošībai. Viņa grupējumu raksturojusi kā teroristus un uzsvērusi, ka ar šo aizlieguma rīkojumu tagad Apvienotās Karalistes tiesību akti viņus oficiāli par tādiem arī atzīs.

Apvienotās Karalistes aizlieguma rīkojums aizliegs atbalstīt grupējumu Vagner, tostarp organizēt sanāksmes, paust atbalstu, izkārt karogu vai demonstrēt logo, un par to

draud sods līdz 14 gadiem cietumā vai naudas sods līdz 5 000 sterliņu mārciņu (apm. 5 800 euro) apmērā.

Valdība jau pāris mēnešus saskārās ar parlamenta deputātu spiedienu veikt šīs izmaiņas likumā.

Jau šī gada sākumā leiboristu deputāts Deivids Lamijs (David Lammy) aicināja Apvienotās Karalistes valdību aizliegt Vagner grupu, un otrdien rīkojuma projektu vērtēja kā

novēlotu, bet ļoti gaidītu.

Konservatīvo deputāte, Ārlietu komitejas priekšsēdētāja Alisija Kērnsa (Alicia Kearns) jūlijā uzsvēra, ka piemērotās sankcijas esot nepietiekamas, un mudināja Apvienoto Karalisti atzīt grupējumu Vagner par teroristisku organizāciju. Viņas komitejas ziņojumā valdībai tika izteikta kritika par izpratnes trūkumu attiecībā uz Vagner ietekmi ārpus Eiropas, jo īpaši Āfrikas valstīs.

BBC drošības korespondents Frenks Gardners (Frank Gardner) raksta, ka Vagner spēks ir ievērojami samazinājies

neveiksmīgās sacelšanās un neseno līderu nāves dēļ,

taču Apvienotās Karalistes tiesiskais aizliegums kavēšot finanšu darījumus un ļaušot ukraiņiem un citiem Lielbritānijas tiesās iesniegt kompensācijas prasības pret Vagner.

Lasiet arī: Maskava apstiprina grupējuma Vagner līdera Prigožina nāvi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas