Maskava apstiprina grupējuma Vagner līdera Prigožina nāvi

Kā iepriekš ziņoja BNN, 23.augustā avarēja Prigožina privātā lidmašīna Embraer Legacy 600, kurā atradies algotņu grupējuma Vagner līderis Jevgēņijs Prigožins un deviņi citi cilvēki. Pēc aviokatastrofā atrasto līķu DNS analīzes ir apstiprināta Prigožina nāve, tā, atsaucoties uz Krievijas amatpersonu teikto, ziņo BBC.

Izmeklēšanas komiteja (SK) paziņojusi, ka visu desmit upuru identitātes ir noskaidrotas un atbilst lidojuma pasažieru sarakstā iekļautajām personām. 

“Molekulāri ģenētiskās pārbaudes ir pabeigtas,” teikts ziņojumā,

“Saskaņā ar tās rezultātiem ir noskaidrotas visas desmit bojāgājušo identitātes, un tās atbilst lidojuma sarakstam.”

SK izklāstījusi, ka turpina kriminālizmeklēšanu.

Starp upuriem esot vairāki augsti stāvoši darbinieki Prigožina izveidotajā algotņu grupējumā Vagner, kas iesaistīts militārajās operācijās Ukrainā, Sīrijā un Āfrikā. Viņu vidū bija arī

Vagner militāro operāciju vadītājs Dmitrijs Utkins, kā arī citi Vagner biedri Valērijs Čekalovs, Sergejs Propustins, Jevgeņijs Makarjans, Aleksandrs Totmins un Nikolajs Matusejevs.

Lidmašīnu vadījis pilots Aleksejs Ļevšins un otrais pilots Rustams Karimovs, un bijusi viena stjuarte Kristīna Raspopova.

Avārija notika divus mēnešus pēc tam, kad Prigožins vadīja sacelšanos pret Krievijas bruņotajiem spēkiem. Vladimirs Putins šo sacelšanos aprakstīja kā “dunci mugurā”. Pēc avārijas tika izteikti vairāki viedokļi par to, kas varētu būt avārijas iemesls. Vispopulārākā versija – Putins esot pielicis savu pirkstu.

Kremlis ir noliedzis visas baumas par to, ka tas ir vainojams katastrofā.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs piektdien, 25.augustā, paziņojis, ka baumas par negodīgu rīcību saistībā ar aviokatastrofu esot “absolūti meli”.

Ceturtdien, 24.augustā, pēc vairāku dienu klusēšanas, Vladimirs Putins izteica līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un par Prigožinu izteicās kā par “talantīgu cilvēku”, kurš esot pieļāvis kļūdas.

Reuters vēsta, ka piektdien, 25.augustā, Vladimirs Putins ir pavēlējis Vagner kaujiniekiem pēc nāvējošās aviokatastrofas parakstīt uzticības zvērestu Krievijas valstij.

Tiek uzskatīts, ka Putina ieviestais obligātais zvērests Vagner un citu privāto militāro darbuzņēmēju darbiniekiem bija nepārprotams solis, lai šīs grupas pakļautu stingrākai valsts kontrolei.

Lasiet arī: VIDEO | Putins beidzot runā par Prigožina nāvi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas