Belgradā turpinās protesti pret vardarbību

Serbijas galvaspilsētā Belgradā ielās atkal izgāja desmitiem tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret “vardarbības kultūru”, kas serbu acīs lielā mērā vainojama pie nesen notikušajām masu apšaudēm, raksta ziņu aģentūra Reuters.

3.maijā pusaudzis nogalināja deviņus skolēnus un vienu skolotāju pirmajā masu apšaudē skolā Serbijas vēsturē. Tikai dienu vēlāk kāds 21 gadu vecs vīrietis Belgradas pievārtē nošāva astoņus cilvēkus.

Opozīcijas partijas, kuras organizēja piektdienas, 19.maija, protestus, norādīja, ka prezidenta Aleksandra Vučiča (Aleksandar Vucic) vadītā partija nav spējusi adekvāti iestāties pret vardarbību televīzijā un krimināliem elementiem sabiedrībā.

Pēdējā laikā serbu televīzijas realitātes šovos piedalījušies tiesāti kriminālnoziednieki, tostarp slepkavas, un tajos demonstrēta vardarbība pret sievietēm.

Protestētāji pieprasījuši Vučiča, iekšlietu ministra Bratislava Gasiča (Bratislav Gasic) un Drošības aģentūras vadītāja atkāpšanos.

Universitātes profesore, kura sevi dēvēja par Veru, Reuters sacīja: “Es ierados, lai protestētu pret to, kāda šobrīd tā šobrīd šajā valstī, pret vardarbību, kas redzama visur publiskajā runā, pret ļaunumu, kurā dzīvojam, un pret veidu, kā tiek vadīta šī valsts.”

Pēc Reuters aplēsēm protests, kas šomēnes jau ir trešais, vienkopus pulcējis desmitiem tūkstošus protestētāju. Valdība noliedz opozīcijas partiju apsūdzības un apvaino protestu organizēšanā politiska labuma vārdā. Gasičs gan 19.maijā parlamentam atzina, ka par 21 gadu veco šāvēju bija sākti vairāki kriminālprocesi, bet neviens netika noslēgts.

Lasiet arī: Serbi pēc asiņainām apšaudēm protestē pret vardarbību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas