Serbi pēc asiņainām apšaudēm protestē pret vardarbību

Desmitiem tūkstoši serbu izgājuši Belgradas ielās, lai pieprasītu drošības situācijas uzlabošanos, vardarbīga satura aizliegšanu televīzijā un ministru atkāpšanos, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Pūļi, kādi Serbijas galvaspilsētā nebija manīti gadiem, virzījās pa Belgradas ielām, turot plakātu, uz kura rakstīts: “Serbija pret vardarbību”. Kāds Belgradas iedzīvotājs Reuters sacīja: “Mēs esam šeit pulcējušies, lai atdotu godu, un panāktu, ka nekas tāds vairs neatkārtojas.”

3.maijā kāds skolnieks skolā ienesa divas pistoles, nogalināja astoņus skolēnus un apsargu, vēl seši skolēni un skolotājs tika ievainots. Dienu vēlāk, 4.maijā, 21 gadu vecs vīrietis, bruņojies ar automātisko ieroci un pistoli, nogalināja astoņas un ievainoja 14 personas. Abi uzbrucēji padevušies policijai.

Protestētāji un opozīcijas līderi pieprasījuši

slēgt televīzijas kanālus un citus medijus, kuri tiek apvainoti vardarbīga un vulgāra satura izplatīšanā.

Opozīcijas partijas un atsevišķas cilvēktiesību aizstāvju grupas apsūdz Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču (Aleksandar Vucic) un viņa vadīto valdošo partiju autokrātijā, mediju brīvības ierobežošanā, vardarbīgā attieksmē pret politiskajiem oponentiem, korupcijā un saiknē ar organizēto noziedzību. Vučičs un viņa sabiedrotie apsūdzības noliedz.

Vučičs pirmdien, 8.maijā, paziņoja, ka protestētāji vēlas panākt viņa atkāpšanos un destabilizēt situāciju valstī. Viņš norādīja, ka ir gatavs pārbaudīt savas partijas popularitāti balsojumā, bet nenorādīja konkrētu datumu, kad tas varētu notikt. Vučičs televīzijas pārraidē sacīja: “Es turpināšu strādāt, un es nekad nepiekāpšos ielas un pūļa priekšā… Vai tās būs pārmaiņas valdībā, vai ārkārtas vēlēšanas, to mēs vēl redzēsim.”

Parlamenta vēlēšanas Serbijā paredzētas 2026.gadā, savukārt prezidenta vēlēšanas – 2027.gadā.

Protestētāji pieprasījuši iekšlietu ministra Bratislava Gasiča (Bratislav Gasic) un Valsts Drošības aģentūras vadītāja Aleksandra Vulina (Aleksandar Vulin) atkāpšanos, kā arī Elektronisko mediju pārraudzības komisijas sastāva maiņu.

Serbijas izglītības ministrs Branko Ružičs (Branko Ruzic) atkāpās no amata jau svētdien, 7.maijā.

Atbildot uz apšaudēm, Serbijas

policija 8.maijā izsludināja vienu mēnesi ilgu periodu, kura laikā iedzīvotāji var nodot nelegālos šaujamieročus.

Pirmajā dienā esot iesniegti jau vairāk nekā 1500 ieroči. Vučičs paziņojis par pārbaudēm arī reģistrēto šaujamieroču turētājiem.

Serbijā ir spēcīga ieroču nēsāšanas kultūra, un tajā, tāpat kā citās Rietumbalkānu valstīs, privātpersonu īpašumā pēc 1990.gadu karadarbības atrodas milzīgs apjoms militārās klases ieroču.

Lasiet arī: Kosovai un Serbijai neizdodas vienoties par spriedzes mazināšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas