Berluskoni uzskata, ka Zelenskis izraisījis karu

Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni (Silvio Berlusconi) nācis klajā ar paziņojumu, ka karš Ukrainā ir tās prezidenta Volodimira Zelenska vaina, raksta Politico.

Svētdienas, 12.februāra vakarā, pēc balsošanas Lombardijas reģiona vēlēšanās, Berluskoni medijiem sacīja: «Viss, kas bija jādara – jāpārstāj uzbrukt divām autonomajām republikām Donbasā, un tas nebūtu noticis. Es ļoti, ļoti negatīvi vērtēju šī kunga uzvedību.» Berluskoni arī spekulēja, ka karu varētu izbeigt, ja ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) piedraudētu pārtraukt militāro un finansiālo atbalstu Ukrainai, un liktu Zelenskim pasludināt pamieru apmaiņā pret «Māršala plānu sešu, septiņu, astoņu, deviņu miljardu dolāru apmērā», lai atjaunotu valsti.

Vaicāts par Itālijas premjerministres Džordžijas Meloni (Giorgia Meloni) neapmierinātību, ka viņa nav tikusi ielūgta uz vakariņām ar Zelenski Parīzē, Berluskoni atbildēja, ka viņš nemaz nebūtu domājis par došanos runāt ar Ukrainas prezidentu.

Berluskoni gandrīz desmit gadus pavadīja premjerministra amatā, un šobrīd vada partiju Forza Italia, kas ir valdošās koalīcijas jaunākā dalībniece. 86 gadus vecais politiķis ir norādījis, ka Putins ir viens no viņa tuvākajiem draugiem, un Berluskoni bija viens no retajiem rietumvalstu politiķiem, kas tika iekļauts Kremļa jaungada apsveikumu sarakstā.

2022.gada septembrī Berluskoni intervijā sabiedriskajam medijam RAI sacīja, ka Kremlis iebruka Ukrainā, lai nedēļas laikā nomainītu valdību, aizstājot Zelenska vadīto valdību ar pienācīgiem cilvēkiem.

Vien dažas stundas pēc bijušā premjerministra domu publiskas izskanēšanas Itālijas valdība publicēja oficiālu paziņojumu, ar kuru apstiprināja stingru un pārliecinošu atbalstu Ukrainai.

Itālijas ārlietu ministrs, Forza Italia biedrs un tuvs Berluskoni sabiedrotais Antonio Tajani (Antonio Tajani) vēlāk mikroblogošanas ietnē Twitter rakstīja, ka viņa partija vienmēr atbalstījusi Ukrainas neatkarību, un stāv Eiropas, NATO un rietumu pusē.

Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks atbildēja uz Berluskoni komentāriem, norādot, ka bijušais Itālijas premjerministrs ir augstas klases Kremļa aģitators, kas rīkojas saskaņā ar Krievijas propagandas vadlīnijām, un iemaina Itālijas reputāciju pret draudzību ar Putinu.

Lasiet arī: Horvātijas prezidents: Krima vairs nekad nebūs Ukraina

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas