Blinkens brīdina Izraēlu un “Hamās” par pēdējo iespēju izbeigt karu Gazā

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) pirmdien, 19.augustā, brīdināja, ka jaunākais mēģinājums, iespējams, ir labākā un varbūt pat pēdējā iespēja panākt Gazas pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu, mudinot Izraēlu un “Hamās” noslēgt grūti panākamo vienošanos, savukārt “Hamās” ir apšaubījusi iespējas panākt vienošanos, uzskatot, ka vienošanās “iespēlē Izraēlas rokās”, taču šonedēļ sarunas tiks atsāktas, pamatojoties uz ASV “pārejas priekšlikumu”, ziņo “Reuters”.

Blinkens pirmdien tikās ar Izraēlas prezidentu Īzaku Hercogu, bet pēc tam devās uz tikšanos ar premjerministru Benjaminu Netanjahu, kamēr Gazā Izraēlas bruņotie spēki bombardēja Hanjūnisu.

“Šis ir izšķirošs brīdis, iespējams, labākā, varbūt pat pēdējā iespēja

nogādāt ķīlniekus mājās, panākt pamieru un nostādīt visus uz labāka ceļa uz ilgstošu mieru un drošību,” pirms tikšanās ar Hercogu žurnālistiem teica Blinkens.

Ilgstošajās sarunās nav izdevies atrisināt galvenos jautājumus, Izraēlai pieprasot “Hamās” kā militārā un politiskā spēka likvidāciju, bet “Hamās” apgalvojot, ka tā piekritīs tikai pastāvīgam pamieram un bez Izraēlas militārās klātbūtnes Gazas joslā. Domstarpības ir arī par palestīniešu brīvu pārvietošanos un ieslodzīto apmaiņas noteikumiem.

Svētdien “Hamās” apsūdzēja Netanjahu par starpniecības centienu graušanu, savukārt Turcija ziņoja, ka “Hamās” uzskata, ka ASV ir pārāk optimistiski noskaņota attiecībā uz sarunām. Tikmēr Netanjahu svētdien savam kabinetam uzsvēra, ka Izraēla risina sarunas, nevis vienkārši piekāpjas.

Karš Gazā sākās pagājušā gada 7.oktobrī, kad “Hamās” kaujinieki uzbruka Izraēlas kopienām, nogalinot aptuveni 1 200 cilvēku un sagūstot aptuveni 250 ķīlnieku. Kopš tā laika Izraēlas militārā kampaņa ir nolīdzinājusi ar zemi plašas Gazas teritorijas un, saskaņā ar palestīniešu veselības iestāžu datiem, nogalinājusi vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Galvenā ANO aģentūra Gazā UNRWA pirmdien paziņoja, ka kopš kara sākuma ir nogalināti 207 tās darbinieki. “Tie bija inženieri, skolotāji, medicīnas darbinieki. Viņi bija humānās palīdzības darbinieki,” teikts UNRWA paziņojumā.

Tuvajos Austrumos joprojām valda saspīlējums, Izraēlai un “Hizbullāh” turpinot konfliktēt, radot bažas par plašāka konflikta izcelšanos.

Blinkens arī aicināja ievērot atturību, lai novērstu eskalāciju un provokācijas.

Neilgi pēc Blinkena ierašanās Izraēlā svētdien pie sinagogas Telavivā eksplodēja bumba,

nogalinot bumbas nesēju, un, ievainojot garāmgājēju, paziņoja Izraēlas policija, piebilstot, ka uzbrukums tiekot uzskatīts par teroraktu.

Izraēlas militārie spēki pirmdien paziņoja, ka “Hizbullāh” veicot arvien vairāk dronu uzlidojumus netālu no Izraēlas ziemeļu robežas ar Libānu, kamēr Izraēlas spēki virzījās uz ziemeļiem Hanjūnisā, sasniedzot piekrastes ceļu, nogriežot piekļuvi pilsētai un ziemeļu rajoniem.

Pēc tikšanās ar Netanjahu Blinkens tiksies ar Izraēlas aizsardzības ministru Joavu Galantu.

Lasiet arī: Drošības apsvērumi liek “airBaltic” atcelt lidojumus uz Telavivu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas