Blinkens Kijivā: ASV palīdzība ierodas Ukrainai “sarežģītā” laikā

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) otrdien, 14.maijā, vizītes laikā Kijivā prezidentam Volodimiram Zelenskim sacīja, ka Ukrainā jau ir nonākusi daļa no apjomīgās ASV palīdzības paketes un ka tā, kas ir vēl ceļā, “radīs reālas pārmaiņas” kaujas laukā laikā, kad Kijivas bruņotie spēki cīnās ar Krievijas jauno ofensīvu ziemeļaustrumos, kā arī uzbrukumiem austrumos, ziņo “Reuters“.

Blinkens agrā otrdienas rītā ar vilcienu ieradās Kijivā iepriekš neizziņotā vizītē, kas ir pirmā ASV augstākās amatpersonas vizīte pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Kongress pieņēma novilcināto palīdzības paketi 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

“Mēs zinām, ka šis ir sarežģīts laiks. Taču mēs arī zinām, ka palīdzība šobrīd ir ceļā, daļa no tās jau ir ieradusies un ieradīsies vēl vairāk,” sacīja Blinkens.

Zelenskis uzslavēja “svarīgo” ASV palīdzību un pateicās Vašingtonai par atbalstu.

Zelenskis, uzrunājot Blinkenu angļu valodā, sacīja, ka pretgaisa aizsardzība ir lielākā problēma, jo Krievija kopš marta veic tāla darbības rādiusa uzbrukumus no gaisa, kas ir skāruši elektrotīklu iekārtas un izraisījuši elektroenerģijas padeves pārtraukumus.

“Šodien mums patiešām ir vajadzīgi divi “Patriot” Harkivai, Harkivas reģionam, jo tur cilvēkiem tiek uzbrukts. Civiliedzīvotāji, karavīri, visi tiek pakļauti Krievijas raķetēm,” sacīja Zelenskis.

Kijiva jau vairākus mēnešus atrodas kaujas lauka neizdevīgākajā pozīcijā, Krievijas karaspēkam lēnām virzoties uz priekšu, izmantojot to, ka Ukrainai trūkst karavīru un ieroču.

Brauciena mērķis bija “sūtīt spēcīgu drošības signālu ukraiņiem,

kuri acīmredzami atrodas ļoti sarežģītā situācijā”, sacīja kāda ASV amatpersona.

“Sekretāra uzdevums ir runāt par to, kā mūsu sniegtā papildu palīdzība tiks īstenota tā, lai palīdzētu nostiprināt viņu aizsardzību un ļautu viņiem arvien vairāk pārņemt iniciatīvu kaujas laukā,” sacīja amatpersona.

Pirmdien ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans paziņoja par centieniem paātrināt ieroču piegādi Ukrainai, lai novērstu tās stratēģiski neizdevīgo stāvokli.

“Kavēšanās iedzina Ukrainu bedrē, un mēs cenšamies palīdzēt tai pēc iespējas ātrāk no tās izkļūt,” sacīja Salivans, piebilstot, ka šonedēļ tiks paziņots par jaunu ieroču paketi.

Lasiet arī: Apgabala gubernators: Krievija paplašina Harkivas fronti Ukrainā, izmantojot mazas uzbrukuma grupas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas