BNN fokusā | Politologs: “Jaunās Vienotības” lielākā problēma šobrīd ir ekspremjers Kariņš

Autore: Ilona Bērziņa/BNN

Trīs mēnešus pirms Eiroparlamenta vēlēšanām “Jauno Vienotību” (JV) līderpozīcijās nomainījusi “Nacionālā apvienība” (NA), bet “Progresīvie” apsteiguši “Latvijas attīstībai” un ierindojušies ceturtā vietā, liecina pēc LTV pasūtījuma SKDS veiktās aptaujas dati.  Politologs Filips Rajevskis BNN norāda, ka JV reitinga kritumā galvenokārt vainojams Krišjāņa Kariņa lidojumu skandāls, savukārt NA par reitinga kāpumu var pateikties ar partiju saistītu skandālu neesamībai publiskajā telpā.

“Viena no lielākajām “Vienotības” problēmām šobrīd ir ieilgušais skandāls ar Krišjāņa Kariņa lidojumiem, kas aizēno jebko, ko viņi dara. Kariņš tomēr ir bijušais premjers, viens no lielajiem partijas līderiem. Pagājušajās vēlēšanās viņš kaldināja “Jaunās Vienotības” uzvaru kā premjerministra amata kandidāts, un šobrīd viņš ir kļuvis  par partijas lielāko problēmu, uzskata politologs.

Filips Rajevskis uzsver, ir ļoti maza iespējamība, ka JV Eiroparlamenta vēlēšanās neiegūtu nevienu mandātu.

“Viņiem tomēr numur viens sarakstā ir Valdis Dombrovskis, kuram personīgi reitings ir ļoti augsts. Uz šo brīdi Dombrovska faktors vienu vietu “Vienotībai” garantē. Protams, vēl viss kas var notikt, trīs mēneši priekšā, tomēr Dombrovska tēls jebkurā gadījumā ir ļoti spēcīgs.”

Attiecībā uz “Nacionālās apvienības” pakāpšanos reitinga pirmajā pozīcijā, politologs norāda, galvenais ir tas, ka pagaidām par NA medijos nav nekādas negatīvas informācijas, un tas šajā gadījumā strādā viņiem par labu. Savukārt “Saskaņa” par savu reitinga kāpumu par 0,5% var pateikties Nilam Ušakovam, kurš tiek vairāk saistīts ar Eiropas Parlamentu.  “Ušakovs vēl joprojām ir zīmols savu vēlētāju acīs, kurš ir pat populārāks par partiju, un tas strādā viņam par labu,” saka Filips Rajevskis.

Taujāts, vai “Progresīvo” reitinga kāpums par 0,2% un ierindošanās ceturtajā vietā ar 5,6% ļauj viņiem cerēt uz vismaz viena mandāta iegūšanu EP vēlēšanās, politologs atbild, ka “Progresīvo” esamība ir ļoti atkarīga no JV, jo abu šo partiju vēlētāji savā starpā šķeļas, kā arī no “Latvijas attīstībai” darbības. “Viņi šo vienu mandātu var arī dabūt, jautājums ir, kura vēlētājs atnāks uz vēlēšanām, un kura nē.”

Komentējot “Zaļo un Zemnieku savienības” (ZZS) 2,4% reitingu, Filips Rajevskis teic, ka Eiroparlaments nekad nav bijis šīs partijas žanrs. “Tā kā tas ir Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu reitings, domāju, tajā atspoguļojas ZZS vēlētāju diezgan vienaldzīgā attieksme pret šīm vēlēšanām,” norāda politologs.

Lasiet arī: BNN intervija | Garisons: Ir radīti visi priekšnoteikumi, lai mēs spētu paši sevi aizsargāt

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas