BNN fokusā | Sprindžuks meklē naudu pašvaldību atskurbtuvēm

Izvaicājot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (NA) par Rīgas domes “drāmu”, BNN uzzināja, ka patlaban viņa prātu daudz vairāk nodarbina pašvaldībām uzliktais atskurbtuvju “pakalpojums”.  

Politiķi satrauc tas, ka valsts, nododot šādu funkciju pašvaldībām – kam tādas iestādes publiskās vietās atrastu pārdzērušos cilvēku atkopšanai jāveido no jauna –,

līdzi nedod, kā pienākas, finansējumu.

Tāpat – vai tiešām tās ir vajadzīgas visās 43 pašvaldībās Latvijā, vai šajā ziņā vietvaras nevarētu sadarboties, piemēram, uzturot “pakalpojuma” sniegšanu valstspilsētās? 

“Mēs, VARAM, piedāvājam atskurbtuves finansēt no alkohola akcīzes – jo tai ir tieša korelācija ar sekām. Tā varētu apmaksāt eskortu – apreibuša cilvēka aizgādāšanu un nodošanu atskurbtuvei –, tur viņu savukārt apmazgātu un izguldītu. Finanšu ministrija tam nepiekrīt, tai ir sava loģika,” ministrs šo situāciju BNN skaidroja pat ar aizrautību balsī. 

Budžetu pārvaldošais resors uzskata, pēc Sprindžuka teiktā, ka akcīzes nodoklis var pildīties, var arī nepildīties – savukārt savukārt šie “pakalpojumi” ir “fiksēts lielums”, tiem būs noteikts skaits – nevar būt tā, ka pašvaldībām piešķir naudu, ko tās tērē, kā gribās… 

“Šī lieta neiet gludi, un tāpēc es gribētu rīkoties pavisam citādi. Tas ir viens no Iekšlietu ministrijas pakalpojumiem, kas šobrīd ir nonācis starp valsti un pašvaldībām. Ir vēl citi – arī civilās aizsardzības organizēšana, sabiedriskās kārtības vai ceļu policija,” turpina ministrs. Vēsturiskā pieja “Tas ir mūsu, tas – jūsu” ir galīgi garām. Būtu jāveic visu iekšlietu funkciju audits un jāpārskata veids, kā tās turpmāk nodrošināt cilvēkiem visās 43 pašvaldībās – cik vien var, saprātīgā laikā.”

Šādu auditu Sprindžuks cer veikt kopā ar iekšlietu ministru Māri Kučinski (AS), par tādu iespēju abi jau ir runājuši. Tad atskurbtuvju problēma risināšoties “komplektā”. Vienlaikus politiķis atgādināja:

žūpu atkopšanas jautājums “noveco”,

jo priekšplānā izvirzās narkomānu problēmas: viņus vajag nevis tikai izguldīt, bet jau vest uz slimnīcu, likt pie sistēmas…

Atskurbtuves ir tikai viena no vairākām problēmām vai neskaidrībām, kas ir atklājušās iepriekšējās valdības izstrādātajā un 13.Saeimas pilnvaru izskaņā pieņemtajā Pašvaldību likumā. Sprindžuks un viņa vadītā tās apkopo un meklē risinājuma piedāvājumus, lai varētu likumu “vērt vaļā” un visu vajadzīgo ielabot.

Tad viņš solās arī precizēt un sašaurināt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pilnvaras iejaukties pašvaldību darbā. Politiķis – kurš gandrīz deviņus gadus bija Ādažu novada domes priekšsēdētājs un tā iekrāja savu politisko kapitālu – vajadzību šādas pilnvaras ierobežot pieteica, jau kļūstot par ministru. 

Lasiet arī: BNN vaicā | VARAM nejauksies RD konfliktā, ļoti cer Sprindžuks

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas