BNN padoms | Gailenes jau mežā! Kā ieplānot lielisku brīvdienu sēņojot

Sociālie tīkli jau sāk pildīties ar pirmajām bildēm no meža: dzelteni gailēnu kalniņi uz sūnu segas, smaidoši sēņotāji ar pilniem groziem un gardi pusdienu šķīvji ar kartupeļiem un mērci. Tas nozīmē vienu – gailēņu sezona ir sākusies!

Ja vēl neesi ieplānojis brīvdienas, BNN aicina – dodies dabā! Tā ir iespēja ne vien papildināt savu ledusskapi ar sezonas labumiem, bet arī atvilkt elpu no pilsētas steigas, saelpoties meža gaisu un izkustēties.

Laiks apciemot savas mīļākās gailēņu vietas!

Pieredzējušie sēņotāji zina – katram ir sava slepenā vietiņa, kur gailenes mēdz parādīties pirmās. Ja esi viens no viņiem – šis ir brīdis pārbaudīt, vai mežs jau sāk ražot.

Savukārt, ja vēl nav izveidojusies sava “zelta bedre”, noderēs šie padomi, kur meklēt gailenes:

  • Skraji jauktu koku meži ar bērziem un eglēm ir īpaši iecienītas gailēņu vietas.

  • Gailenes mīl skābu augsni, bieži sastopamas sūnās vai starp mētrām.

  • Tās aug baros – ja atradi vienu, uzmanīgi paskaties apkārt.

  • Gailenes biežāk atrodamas agri no rīta, kad vēl nav karsti un mežs ir mitrs.

Ja neveicas ar sēnēm – nekrīti panikā!

Šī ir sezonas sākuma fāze, tāpēc vēl ne visur gailenes ir “atvērušās”. Bet nav iemesla vilties – plāns B var būt tikpat brīnišķīgs: izbaudi vasaras pikniku!
Ieliec grozā:

  • Svaigus augļus, maizītes, sieru un ūdeni,

  • Termosā kafiju vai tēju,

  • Vieglu sedziņu, ko izklāt saulainā vietā.

Daba Latvijā ir skaista jebkurā gadalaikā – pat bez pilna groza sēņu vari gūt lielisku atpūtu!

Atradi gailenes? Laiks kulināram priekam!

Ja veiksme ir jūsu pusē – gatavošana sākas ar kārtīgu sēņu notīrīšanu. Gailenes nemazgā, bet attīra ar otiņu vai sausu lupatiņu, lai tās nesasūc mitrumu un nezaudē garšu.

Sēnes ieteicams tīrīt sausā veidā, taču ja gailenes ir īpaši netīras – ātra noskalošana aukstā ūdenī un tūlītēja nosusināšana būs pieņemams risinājums.

Klasiskā vasaras recepte:

Gailenes ar jaunajiem kartupeļiem un skābo krējuma mērci
Apcep gailenes sviestā vai uz sausas pannas (ja taukaināka – pievieno cauraudzi). Kad gailenes apcepušās, pievieno karoti skābā krējuma un pavisam nedaudz sāls. Pasniedz ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un svaigiem salātiem no dārza.

Ātrā uzkoda cepeškrāsnī:

Grauzdētas maizītes ar gailenēm un sieru
Uz rudzu vai baltmaizes šķēles uzliec apceptas gailenes ar sīpoliem, uzber rīvētu sieru un pāris pētersīļu lapiņas – un 5–7 minūtes krāsnī 180°C.

Ātra un garda ideja vakaram:

Gailenes krējumā uz makaroniem
Apceptas gailenes pārlej ar saldo krējumu, pavāra 5 minūtes, pievieno sāli un piparus. Pasniedz ar vārītiem makaroniem un rīvētu sieru.

Svarīgi drošības padomi sēņotājiem

Lai brīvdienas mežā būtu patīkamas un drošas, neaizmirsti:

  • Apavi: Slēgti, ērti, ar stingru zoli.

  • Apģērbs: Garas piedurknes un bikses, gaišās krāsās – lai ērcēm grūtāk pieķerties un vieglāk pamanīt.

  • Līdzeklis pret odiem un ērcēm – obligāti paķer līdzi!

  • Ejot mežā, paturi telefonu ar uzlādētu bateriju un paziņo kādam, kur dodies.

  • Un vienmēr skatīties zem kājām, gan sēņu dēļ, gan savas drošības labad.

Gailenes ir kā pirmais dzeltenais sveiciens no vasaras meža – smaržīgas, gardas un ļoti gaidītas. Sēņošana nav tikai ražas vākšana – tā ir iespēja būt klātesošam dabā, izbaudīt klusumu un priecāties par mazām, bet vērtīgām lietām.

Tāpēc – paņem grozu, uzvelc garās bikses, ieelpo dziļi un dodies pretī vasaras piedzīvojumam! Varbūt šīs būs tavas gardākās brīvdienas šogad.

Lasiet arī: BNN padoms | Aromātisks, veselīgs un viegli audzējams – tagad ir īstais laiks bazilikam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas