Vasara Latvijā bieži nāk ar pārbagātu ražu, un viens no dārzeņiem, kas parādās gandrīz katrā dārzā, ir kabacis. Tas aug ļoti ātri un lielā daudzumā, tāpēc nav pārsteigums, ka jūlija vidū aizvien biežāk no kaimiņiem vai radiem dzirdam jautājumu: “Kabaci vajag?” Dažkārt šķiet, ka kabaču ir vairāk, nekā iespējams izmantot, taču patiesībā šis dārzenis ir ļoti daudzpusīgs un noderīgs – to var gatavot visdažādākajos veidos. Kabacis iederas gan zupās un sautējumos, gan tiek izmantots kā piedeva vai pat kā pamats siltajiem ēdieniem un desertiem.
BNN piedāvā pārskatīt, kādas uzturvērtības sniedz kabači, un dalās ar pārbaudītām, vienkāršām un gardām receptēm, kuras var izmantot ikviens – gan pieredzējis pavārs, gan iesācējs virtuvē. Tāpat atgādinām, ka kabacis ir lieliski piemērots arī zīdaiņu piebarošanai. Ja šovasar arī Tavā dārzā kabači aug bagātīgi vai tie tiek laipni piedāvāti no malas, – ir vērts tos likt lietā. Jo šobrīd ir īstais laiks izmantot to, ko dod vasara!
Uzturvērtība: kāpēc kabacis ir pelnījis cieņu
Kabacis šķiet tik vienkāršs, pat necils – bet patiesībā tas ir ļoti vērtīgs dārzenis, kurš sniedz veselības ieguvumus gan pieaugušajiem, gan bērniem.
Galvenie ieguvumi:
-
Zems kaloriju daudzums – tikai ~17 kcal uz 100 g, kas padara to ideālu svara kontrolei.
-
Augsts ūdens saturs (95%), kas mitrina un veldzē karstajā sezonā.
-
Kālijs, magnijs, C un B grupas vitamīni, kas stiprina sirds, nervu un imūnsistēmas darbību.
-
Šķiedrvielas, kas palīdz zarnu darbībai un uzlabo vielmaiņu.
-
Antioksidanti, kas samazina iekaisumu un palīdz šūnu atjaunošanā.
Turklāt kabacis gandrīz nekad neizraisa alerģijas, tāpēc to var droši lietot arī bērniem un senioriem.
Ko darīt ar “pārprodukciju” – 6 gardas receptes
Kabača priekšrocība – tā garša ir neitrāla, tāpēc tas lieliski sader gan ar pikantiem, gan saldiem ēdieniem. Piedāvājam sešas dažādas idejas, kā kabaci likt lietā!
1. Klasika uz pannas: cepti kabači miltos un olā
🟢 Vienkārši, ātri un atmiņās nostalģiski – kabacis kā vecmāmiņas virtuvē.
Sastāvdaļas:
-
1–2 jauni kabači,
-
2 olas,
-
4–5 ēdk miltu,
-
sāls, pipari, eļļa.
Pagatavošana:
-
Sagriež ripiņās, apber ar sāli un pipariem.
-
Apviļā vispirms miltos, tad olās.
-
Cep uz sakarsētas pannas līdz zeltainai garoziņai.
🌟 Variācija: mērcē krējumā ar sasmalcinātu dillīti un ķiplociņu – vienkārši dievīgi!
2. Kabaču un biezpiena pankūkas – ideālas arī bērniem
Sastāvdaļas:
-
1 kabacis (sarīvēts),
-
200 g biezpiena,
-
2 olas,
-
5 ēdk miltu,
-
šķipsna sāls, cukurs pēc garšas.
Pagatavošana:
-
Sarīvē kabaci un nospiež lieko sulu.
-
Sajauc ar pārējām sastāvdaļām.
-
Lej uz pannas un cep līdz kraukšķīgi zeltainai garoziņai.
🎯 Padoms: šīs pankūkas labi garšo gan ar ievārījumu, gan ar medu vai skābo krējumu.
3. Sātīgs sautējums ar malto gaļu un kabačiem
Šis ēdiens vienmēr “izglābj vakaru”.
Sastāvdaļas:
-
500 g maltās gaļas,
-
1 vidējs kabacis,
-
1 burkāns,
-
1 sīpols,
-
1 tomāts vai 2 ēdk tomātu pastas,
-
ķiploks, sāls, pipari.
Pagatavošana:
-
Apcep sīpolu, burkānu, pievieno malto gaļu.
-
Kad viss apbrūnējis, pievieno tomātu un sagrieztu kabaci.
-
Sautē ~20 min zem vāka līdz gatavs.
🥄 Servē ar rīsiem vai pilngraudu maizi.
4. Šokolādes kabaču kūka – sulīga, negaidīta klasika
Sastāvdaļas:
-
2 olas,
-
150 g cukura,
-
100 ml eļļas,
-
200 g rīvēta kabača,
-
200 g miltu,
-
30 g kakao,
-
1 tējk. sodas.
Pagatavošana:
Visu sajauc, lej veidnē un cep 180°C ~40 min. Kabacis piešķir sulīgumu, bet garšas – nav. Bērni būs sajūsmā, pat nezinot, kas tur iekšā!
5. Pildīti kabači cepeškrāsnī
Sastāvdaļas:
-
Lielāki kabači (pārgriezti gareniski),
-
malta gaļa + rīsi + sīpols + tomātu mērce.
Pagatavošana:
-
Izgreb kabaču “laiviņas”, iekšpusi sasmalcina.
-
Sajauc ar iepriekš apceptu gaļu, rīsiem un tomātu mērci.
-
Pilda kabačos, pārber ar sieru un cep ~30 min.
🧀 Padoms: pārber ar sieru tikai pēdējās 10 min, lai nepiedeg.
6. Kabača biezenis zīdainim
Pirmais piebarojums ap 6 mēnešu vecumu – kabacis ir viens no ideālākajiem.
Pagatavošana:
-
Nomazgā, nomizo un izņem sēklas.
-
Sagriež gabaliņos, vāra vai tvaicē līdz mīksts.
-
Sablandē viendabīgā masā.
🎈 Bez sāls, bez cukura – tikai dārzenis. Vēlāk var sajaukt ar kartupeli, burkānu vai vistas buljonu.
Un vēl viena ideja… Kabaču “spageti” ar ķiploku un sviestu
Ja vēlies ko vieglu, bet elegantāku – kabaču strēmelēs (vai spirālēs) sagrieztas “nūdeles” viegli apcep sviestā ar ķiploku, pipariem un citronu sulu. Īpaši viegla vakariņu ideja karstā dienā!
Latvijas vasara ir īsa, bet bagāta. Un kabacis ir viens no tās dārgumiem. Ja Tev dārzā aug kabači vai kāds tos laipni piedāvā – neatsakies. Tas nav tikai dārzenis – tas ir iedvesmas avots virtuvē.
BNN mudina ne tikai izmantot to, kas dārzā ienācies, bet arī dalīties ar savām kabaču receptēm, trikiem un ieteikumiem. Varbūt Tavā ģimenē jau paaudzēm tiek cepta īpaša kabaču plātsmaize? Vai varbūt esi atradis veidu, kā kabačus iekļaut burgeros vai uzkodu plāksnēs?
Raksti mums, komentē, dalies sociālajos tīklos – un lai dzīvo kabaču sezona! Jo, kad dārzs lutina, jābauda to no sirds.
Lasiet arī: BNN padoms | 10 idejas spontānam vasaras izbraucienam Latvijā – bez lieliem tēriņiem