BNN padoms | Mazās burciņās – liels prieks: zemeņu ievārījuma receptes un padomi

Kad zemeņu lauks smaržo tā, ka gribas tur palikt dzīvot, un bērni ar sarkaniem zodiem priecīgi nāk no dobes ar pilnām saujām ogu, ir skaidrs – zemeņu sezona ir klāt visā krāšņumā. Un šis ir tas īstais brīdis – vasara pašā pilnbriedā, kad zemenes ir saldas, smaržīgas un saule tām devusi tik daudz garšas, cik vien iespējams. Ja arī tev ir sajūta, ka šo mirkli gribas pieturēt, tad ir laiks likt zemenes burciņās – ne tikai ziemas pankūku rītiem, bet arī kā sirsnīgai, mājās gatavotai dāvanai.

Zemeņu labumu pilna sauja

Zemenes nav tikai garšīgs saldums – tās ir arī īsts veselības avots. Tajās ir daudz C vitamīna (vairāk nekā apelsīnos!), folijskābe, kālijs, šķiedrvielas un antioksidanti – īpaši antocianīni, kas piešķir ogām sarkano krāsu un palīdz cīnīties ar iekaisumiem organismā. Turklāt zemenes ir diētiskas un piemērotas arī tiem, kas vēlas samazināt cukura patēriņu – vienkārši izvēlies mazāk cukura recepti vai saldētas ogas!

Viegli, klasiski, gardi – zemeņu ievārījuma receptes

1. Klasiskā: Zemenes ar cukuru

  • 1 kg zemeņu

  • 500–700 g cukura

  • Nomazgā zemenes, notīri kātiņus, liec katlā. Pārber ar cukuru un atstāj uz pāris stundām, lai ogas atdod sulu. Vāri uz lēnas uguns 20–30 minūtes, līdz masa sabiezē. Lej sterilās burciņās.

2. Zemenes + rabarberi

  • 500 g zemeņu

  • 300 g sagrieztu rabarberu

  • 400–600 g cukura
    Skābena un atsvaidzinoša kombinācija – ideāli uz brokastu grauzdiņa!

3. Zemenes + piparmētra vai baziliks

  • 1 kg zemeņu

  • 500 g cukura

  • pāris piparmētru vai bazilika lapiņas
    Garšas niansēm – izcili pie mīksta siera vai desertiem.

4. Zemenes + citronu sula un vaniļa

  • Klasiska recepte ar citronu un vaniļu piešķir smalku noti, kas ideāli sader ar jogurtu vai biezpienu.

Mazās burciņas – liels prieks

BNN padoms – taisīt ievārījumu nelielās burciņās (100–250 ml). Tās ir vieglāk izlietot, neveidojas pelējums, un katru reizi var atvērt svaigu burciņu. Tāpat šādas burciņas ir ideālas jau gatavām Ziemassvētku dāvanām – īpaši, ja tās vēl dekorē ar linu aukliņu, auduma vāciņu un nelielu kartīti ar novēlējumu.

Kā pareizi sterilizēt burciņas – soli pa solim

  1. Burciņas un vāciņus rūpīgi nomazgā ar karstu ūdeni un sodu.

  2. Sterilizē vienu no šiem veidiem:

    • Krāsnī: 100–120 °C temperatūrā ~10 minūtes.

    • Katlā: uzvāri ūdeni un ieliec burciņas 5 minūtes.

    • Trauku mazgājamajā mašīnā – augstā temperatūrā, bez mazgāšanas līdzekļa.

  3. Vāciņus vēlams pārliet ar verdošu ūdeni un nožāvēt.

  4. Ievārījumu lej karstās burciņās, aizskrūvē un apgriez otrādi uz ~5 minūtēm, tad atpakaļ.

Uzglabāt vēsā, tumšā vietā – pagrabs vai pieliekamais būs ideāls.

Ja nav laika – saldē!

Zemenes lieliski saglabājas arī saldētavā, un tās vari izmantot jebkurā laikā:

  • Nomazgā, nosusini, liec uz paplātes vienā kārtā un saldē atsevišķi. Tad pārber maisiņā vai kastītē – tā ogas nesalips vienā klucī.

  • Vēl labāk – sasaldē ar cukuru: saspaidi ogas, pievieno 100–200 g cukura uz 1 kg, sajauc un pildi trauciņos.

  • Ziemā no šādām zemenēm vari uzvārīt svaigu ievārījumu dažu minūšu laikā – garša būs pārsteidzoši tuva vasarai!

Lai šī vasara paliek burciņā – gan garšās, gan atmiņās. Tā būs dāvana sev, ģimenei un draugiem ziemā, kad dienas ir īsas un pankūku brokastis – īpaši gaidītas. Ievārījums ir kā maza vasaras laimes porcija, ko var atvērt, kad visvairāk nepieciešams siltums un saldums.

Lasiet arī: BNN padoms | Melleņu laiks Latvijā – padomi veselībai, recepšu idejas un cieņa pret dabu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas