BNN padoms | Melleņu laiks Latvijā – padomi veselībai, recepšu idejas un cieņa pret dabu

Kad vasaras vidus iekrāsojas zilgani violetos toņos, Latvijā sākas viens no gaidītākajiem dabas notikumiem – meža melleņu laiks. Un mēs BNN Padomu sadaļā esam sagatavojuši ne tikai ieteikumus, kad un kur ogot, bet arī sirsnīgus padomus, kā šīs ogas izmantot veselībai, priekam un ziemas krājumiem.

Jo melleņu burvība nav tikai to garšā – tās atmodina bērnības atmiņas, veicina veselību un ļauj sajust, cik dāsna var būt mūsu pašu zeme. Tā nav eksotika no tālām zemēm, bet vitamīnu bagātība tepat, līdzās čiekuriem un ogu smaržai.

🌿 Mellenes – kā zilas pērles Latvijas mežos

Mazā, tumši zilā oga sevī slēpj pārsteidzoši daudz. C vitamīns, A vitamīns, šķiedrvielas, antioksidanti, antocianīni – šie vārdi izklausās zinātniski, bet tas viss nozīmē vienu: mellenes stiprina imunitāti, redzi, sirdi un smadzeņu darbību. Un tās nav jāmeklē kapsulās vai aptiekā – tās aug tepat, starp priedēm un papardēm.

Mellenes ir arī dabas konfekte – salda, bet ar tīru sirdsapziņu. Tās garšo lieliem un maziem, un ir viens no retajiem veselīgajiem našķiem, ko bērni ēd ar prieku.

🕓 Kad mežā doties?

Pirmās ogas jau redzamas – īpaši sausākos priežu silos un purva malās, bet visbagātīgākā raža gaidāma jūlija otrajā un trešajā nedēļā. Ogas ienākas nevienmērīgi, tāpēc pacietība un vairākas ogošanas reizes atmaksāsies.

Labākais laiks doties mežā – agrs rīts vai vēss vakars. Atceries cepuri, ūdeni, slēgtus apavus, kā arī traukus ar vāku un cieņu pret dabu.

🍃 Ogo saudzīgi – nākamajam gadam un citiem

Mellenes aug uz sīkiem, trausliem krūmiem. Ja nesaudzīgi izlauzīsi ogas ar mēlīti vai slaucīsi krūmu ar slotiņu, vari sabojāt auga spēju dot ogas nākamajos gados. Tāpēc lasi ar rokām vai ar īpašu uzmanību – labāk pa saujai, nekā izpostīt metru.

Un padomā – cik vērtīgs ir brīdis, kad pacel acis no krūma un ieraugi meža klusumu, nevis izpostītu vietu.

🥄 Ko darīt ar mellenēm? No bērnības vienkāršības līdz vasaras desertiem

Nav jābūt šefpavāram, lai mellenes pārvērstu par prieku šķīvī. Sāksim ar vienkāršāko un soli pa solim ceļosim līdz kārdinošiem vasaras gardumiem:

1. Mellenes ar pienu – bērnības garša

Nekas nav vienkāršāks. Nedaudz saburzi mellenes ar cukuru bļodiņā, pārlej ar aukstu pienu. Vasara karotē. Un dažiem tā ir arī vismīļākā bērnības atmiņa.

2. Melleņu ledus dzēriens veldzei

Sablendē:

  • sauju melleņu,

  • ½ citrona sulu,

  • karoti medus,

  • 5–6 piparmētru lapiņas.

Pievieno glāzi auksta gāzēta ūdens un ledu. Atsvaidzina, uzmundrina un garšo kā vasaras pastaiga pa pļavu.

3. Melleņu saldējums bez sarežģījumiem

Nepieciešams:

  • 1 glāze saldētu vai svaigu melleņu,

  • 1 banāns,

  • 2 ēd.k. krējuma vai grieķu jogurta,

  • medus pēc garšas.

Sablendē visu kopā un uzreiz baudi kā sorbetu vai ieliec saldētavā – ledus laime karstai dienai.

4. Melleņu “vareņiki” – mīļākie no vecmāmiņas virtuves

Šie pelmeņu tipa saldēdiena klucīši ir īsta mājas klasika.

Mīklai:

  • 2 glāzes miltu

  • 1 ola

  • šķipsniņa sāls

  • apmēram 100 ml ūdens

Sajauc mīklu un atstāj uz 20 minūtēm atpūsties. Izrullē, izspied ripiņas, vidū liec tējkaroti melleņu ar cukuru. Aizspied malas, vāri viegli sālītā ūdenī, līdz pelmeņi uzpeld.

Pasniedz ar biezu krējumu un brūno cukuru – salduma mīļiem patiks.

5. Ziemas melleņu burciņa – vasara pieliekamajā

Svaigas mellenes saber tīrā burkā, pārkaisi nedaudz cukura un aizvāko. Vēl labāk – saldē ogas nelielās porcijās, un ziemā tās būs gatavas smūtijam, putrai vai sirsnīgam ievārījumam.

Meža mellenes ir vairāk nekā oga – tā ir Latvijas vasaras dvēsele. Mēs bieži dzenamies pēc svešiem brīnumiem, aizmirstot, ka pašmāju mežs piedāvā skaistāko – dabas dāsnumu, mieru, veselību un bērnības garšu.

Tāpēc pacel galvu, ieelpo meža gaisu, nogaršo melleņu – un sajūti, ka daba tevi lutina.

Lai šī vasara ir garšīga, veselīga!

Lasiet arī: BNN padoms | Gailenes jau mežā! Kā ieplānot lielisku brīvdienu sēņojot

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas