BNN padoms | Mazsālīti, marinēti, svaigi – ko darīt ar gurķu ražu?

Lai arī šī vasara dārzniekus nav lutinājusi – lietavas, vēsie vakari un straujās laikapstākļu maiņas ir atstājušas savus nospiedumus arī uz gurķu ražu –, daudziem siltumnīcās jau sāk zaļot pirmie kraukšķīgie dārza gurķi. Ja ne savā dārzā, tad vismaz vietējā tirgū – un atbalstīt Latvijas zemniekus šobrīd ir īpaši svarīgi.

Lai arī gurķis šķiet tik ikdienišķs, tas ir īsts dārgums – tajā ir daudz ūdens (līdz pat 96%), kas palīdz organismam saglabāt mitrumu karstās dienās, kā arī satur C, K un B grupas vitamīnus. Turklāt gurķis ir bagāts ar antioksidantiem un šķiedrvielām, padarot to par lielisku izvēli veselīgai ēdienkartei.

Un, kad beidzot dārzā uzrodas pirmais īstais, smaržīgais un mazliet dadžains gurķītis – tas nav tikai dārzenis, tas ir vasaras simbols. BNN piedāvā gan klasiskas, gan nedaudz radošākas idejas, kā šo zaļo vēstnesi izmantot ar pilnu krūti – svaigi, mazsālīti vai pat domājot jau par ziemas krājumiem.

1. Mazsālītie gurķīši – vasaras klasika vienā dienā gatava

Ātrie mazsālītie gurķi ir kā atmiņa no bērnības – ledusskapī iepildīts trauks, kurā mīt dilles, ķiploki un sālīta vasara.

Sastāvdaļas:

  • Svaigi, nelieli gurķi

  • Svaigas dilles

  • Daži ķiploka daiviņas

  • Sāls, ūdens

Pagatavošana:
Mazgā gurķus un ievieto traukā kopā ar dillēm un sagrieztiem ķiplokiem. Uzvāri ūdeni ar sāli (apmēram 1 ēdamkarote uz litru ūdens), atdzesē un pārlej pāri gurķiem. Uz nakti ledusskapī – un nākamajā dienā jau var kraukšķināt!


2. Marinētie gurķi ziemai – vecmāmiņu recepte ar BNN akcentu

Ja gurķu raža tomēr ir dāsna, laiks padomāt par ziemu. Marinētie gurķi ir klasisks latviešu pieliekamā iemītnieks, un tos var pielāgot arī veselīgākiem variantiem – ar mazāk cukura vai bez etiķa.

Sastāvdaļas:

  • Gurķi (vidēja lieluma vai mazāki)

  • Dilles, mārrutku lapas, upeņu lapas

  • Ķiploki, pipari graudos

  • Ūdens, sāls, cukurs, etiķis

Pagatavošana:
Sterilizē burkas. Katlā uzvāri marinādi (uz 1 litru ūdens – 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls, 100 ml 9% etiķa), ieliec garšaugus un gurķus burkās, pārlej ar karstu marinādi un aizvāko. Burkas apgriež otrādi un ļauj atdzist.


3. Svaigie salāti ar gurķiem, krējumu un lociņiem – nepārspējama vienkāršība

Šis ir tas ēdiens, kas piestāv pie jebkura vasaras ēdiena – karbonādes, vārītiem kartupeļiem vai vienkārši rupjmaizes šķēles.

Sastāvdaļas:

  • Gurķi

  • Skābais krējums

  • Lociņi

  • Sāls

Pagatavošana:
Sagriez gurķus plānās šķēlēs, sasmalcini lociņus, sajauc ar krējumu un viegli piesāli. Pasniedz uzreiz.


4. Gurķu limonāde – pārsteidzoši atsvaidzinoša!

Neticami, bet gurķis lieliski iederas arī dzērienos.

Sastāvdaļas:

  • 1 gurķis

  • Citrona sula

  • Gāzēts ūdens

  • Medus vai agaves sīrups pēc izvēles

  • Lociņu vai piparmētru lapiņas atsvaidzināšanai

Pagatavošana:
Sarīvē vai blendē gurķi, izkās sulu, sajauc ar citrona sulu, saldo sastāvdaļu un atšķaidi ar gāzētu ūdeni. Pasniedz ar ledu!


Ne tikai uz šķīvja – bet arī sirdī

Lai kāda būtu šī vasara – mitra vai saulaina –, katrs gurķis, kas izaudzēts vai iegādāts ar rūpību, nes sevī daudz vairāk nekā tikai ūdeni un vitamīnus. Tas ir dārzs burkā, bērnības atmiņas šķīvī un vasaras garša, ko glabāt līdz pat ziemai.

Ja dārzs šogad klusē – iegriezies vietējā tirgū. Gurķis ir viens no tiem dārzeņiem, kuru patiešām joprojām vērts meklēt pie zemniekiem, ne lielveikala plauktos.

BNN novēl kraukšķīgu, zaļu un vitamīniem bagātu vasaru!

Lasiet arī: BNN padoms | Aromātisks, veselīgs un viegli audzējams – tagad ir īstais laiks bazilikam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas