Latvijas meži ir ne tikai elpu aizraujoši skaisti un bagāti ar dzīvības daudzveidību – tie ir arī mūsu senču mantots pārtikas avots, kas katru vasaru un rudeni dāvā neatkārtojamu iespēju baudīt svaigas, aromātiskas ogas tieši no dabas klēpja. Mellenes, avenes, kazenes, brūklenes – katra ogu sezona ir kā maģisks brīdis, kad daba atver savus krājumus. Šīs veltes ne tikai iepriecina ar garšu, bet arī ļauj izveidot īstas garšas atmiņas, kuras saglabāt burciņās līdz pat nākamajai vasarai.
Taču dodoties ogot, svarīgi ir ne tikai domāt par ražu, bet arī par savu drošību. Latvijas meži ir zaļi un vilinoši, taču tajos mājo arī ērcēm bagātīgas vietas. Tāpēc visdrošāk ir ogot ar garām piedurknēm, biksēm, ieliktām zābakos, un – ideālā gadījumā – vilkt gumijas zābakus. Tie ne tikai pasargās kājas no mitruma, bet arī apgrūtinās ērcēm iespēju piekļūt ādai. Pirms un pēc pastaigas ieteicams izmantot arī insektu atbaidīšanas līdzekļus un rūpīgi pārbaudīt sevi un bērnus.
No meža uz katliņu: ko ogot un ko vārīt
Melleņu ievārījums – klasika, kas vienmēr izdodas
Sastāvdaļas:
– 1 kg meža melleņu
– 700 g cukura
– sula no 1 citrona
Pagatavošana:
Ogas noskalo un liek katlā. Pievieno cukuru un citronu sulu. Uz nelielas uguns karsē, apmaisot, līdz ogas izdala sulu. Vāra 30 minūtes, lej burkās.
Aveņu ievārījums – aromātiska vasaras esence
Sastāvdaļas:
– 1 kg aveņu
– 800 g cukura
Pagatavošana:
Ogas var sablenderēt vai atstāt veselas. Ber cukuru un vāra 25 minūtes. Ja vēlas – nokāš kauliņus. Karstu ievārījumu lej burkās.
Kazenes – saldskābais pārsteigums
Sastāvdaļas:
– 1 kg kazenes
– 750 g cukura
– 1 tējk. vaniļas cukura
Pagatavošana:
Apstrādā kā avenes. Pievieno vaniļas cukuru vārīšanas beigās. Var pievienot arī piparmētru lapiņu īpašai notij.
Brūklenes ar āboliem – rudens klasika
Sastāvdaļas:
– 500 g brūkleņu
– 500 g ābolu
– 600 g cukura
– 100 ml ūdens
Pagatavošana:
Ābolus novāra ūdenī, pievieno brūklenes un cukuru. Vāra līdz sabiezē.
Dzērvenes ar apelsīnu – pikanta ziemas rezerve
Sastāvdaļas:
– 800 g dzērveņu
– 1 apelsīns (miziņa un sula)
– 700 g cukura
Pagatavošana:
Dzērvenes ar apelsīnu miziņu sasmalcina. Vāra ar cukuru līdz sabiezē. Brīnišķīgs pie zivīm un sieriem.
Pīlādžu ievārījums ar āboliem – rūgtena delikatese
Sastāvdaļas:
– 500 g pīlādžu (sasaldētas vai novārītas)
– 500 g ābolu
– 600 g cukura
– šķipsniņa kanēļa
Padoms:
Pīlādžus pirms lietošanas vienmēr sasaldē, lai noņem rūgtumu.
BNN iesaka:
Vienmēr sterilizē burkas – vai nu cepeškrāsnī 100 °C temperatūrā 15 minūtes, vai tvaikā.
- Vāciņus vāri atsevišķi, lai izvairītos no mikrobiem.
- Ja ievārījums ir šķidrs, pievieno nedaudz rīvēta ābola vai pektīna, lai sabiezētu dabīgi.
- Nelej ievārījumu līdz pašam vākam – atstāj 1 cm, lai veidojas vakuums.
Katrs ievārījuma katliņš, kas burbuļo uz plīts, nes sevī stāstu – par saules siltumu uz meža takas, par bērnības kurpēm, kas pielipušas pie ogu krūmiem, par vecmāmiņas šķīvīti, kur vienmēr atradās vieta saldajam.
Latvijas daba ir dāsna. Tā ne tikai pabaro ķermeni, bet arī dvēseli. Un ikreiz, kad ziemas vakarā atveram ievārījuma burciņu, mēs atveram arī durvis uz to brīdi mežā – pilnu ar dziesmām, smaržām un klusumu, ko var dzirdēt tikai starp ogu krūmiem.
Lasiet arī: Labklājības ministrs: Par izdienas pensijām nekas vēl nav nolemts