BNN padoms | No ledus kafijas līdz dārza limonādēm – veselīgas receptes tveices dienām

Vasaras tveice jau klauvē pie durvīm, un tas nozīmē – laiks atvērt logus, dārza vārtus un… ledusskapjus! Arvien biežāk meklējam ko veldzējošu, bet ne vienmēr gribas saldas veikalā pirktas limonādes. Tāpēc BNN piedāvā virkni oriģinālu, veselīgu un garšas kārpiņas lutinošu dzērienu receptes, kas būs piemērotas gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ledus kafijas, tējas, piparmētru dzērieni, ogu dzirkstis un pat viegli blendējami dārza kokteiļi – viss, lai atpūta kļūtu veldzējoši garda.

🧊 Dzērienu receptes:

Ledus kafija ar kanēli un mandeļu pienu

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze atdzesētas stipras melnas kafijas (var izmantot arī espresso)

  • 1/2 glāze mandeļu piena

  • 1/2 tējk. kanēļa

  • 1 tējk. kļavu sīrupa vai medus

  • Ledus kubiņi

Pagatavošana:
Kafiju samaisi ar mandeļu pienu, pievieno kanēli un saldinātāju. Piepildi glāzi ar ledu un lej pāri dzērienu. Eleganti pasniedz stikla glāzē ar papīra salmiņu un nedaudz rīvēta kanēļa virspusē.


Piparmētru–citronu dzēriens ar agaves sīrupu

Sastāvdaļas:

  • Sauja svaigu piparmētru lapiņu

  • 1 citrons

  • 1–2 ēdk. agaves sīrupa (vai medus)

  • 750 ml ūdens (vēl labāk – viegli gāzēts)

  • Ledus

Pagatavošana:
Izspied citronu sulu, samaisi ar sīrupu. Piparmētru saspaidi piestā vai ar karoti, lai izdalās aromāts, un pievieno dzērienam. Visu samaisi, pievieno ledu un ļauj ievilkties 10 minūtes. Dekorē ar piparmētru zariņu un citrona šķēli.


🫐 Aukstā ogu tēja ar ēdamo lavandu

Sastāvdaļas:

  • 1–2 tējkarotes ēdamās lavandas ziedu (Lavandula angustifolia)

  • 1 sauja saldētu melleņu vai kazenes

  • 1 ēdamkarote medus vai kļavu sīrupa

  • 750 ml verdoša ūdens

Pagatavošana:

  1. Lavandu aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties 10–15 minūtes.

  2. Izņem ziedus (var nokāst caur sietiņu).

  3. Pievieno ogas un saldinātāju, ļauj pilnībā atdzist.

  4. Pasniedz ar ledu, var dekorēt ar dažām ogām vai piparmētru.

Piezīme:
🟩 Lieto tikai pārtikas kvalitātes ēdamo lavandu (Lavandula angustifolia), kas nav ķīmiski apstrādāta.
🟨 Šis dzēriens ir aromātisks un nomierinošs, taču lavandu ieteicams lietot mērenībā, īpaši grūtniecēm vai jutīgākām personām.


Zaļais dārza spricers

Sastāvdaļas:

  • Gurķa šķēles

  • Citronzāles stiebri

  • Piparmētras

  • Nedaudz svaiga ingvera

  • Gāzēts minerālūdens

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas ieliec lielā dzēriena krūkā, saspied nedaudz, lai izdalās aromāts. Pārlej ar minerālūdeni, pievieno ledu un pasniedz glāzēs ar gurķa lentītēm.


 Zemeņu–bazilika limonāde

Sastāvdaļas:

  • 300 g svaigu vai saldētu zemeņu

  • 1 sauja bazilika lapu

  • 1 citrons

  • 2 ēdk. cukura vai sīrupa

  • 800 ml ūdens (gāzēts vai negāzēts)

Pagatavošana:
Zemenes un baziliku sablendē ar citronu sulu un cukuru, tad izkāš caur sietiņu. Iegūto biezeni atšķaidi ar aukstu ūdeni un pasniedz ar ledu. Bērniem patiks, pieaugušie arī novērtēs!


Karaliskā ogu dzirkstele bērnu svinībām

Sastāvdaļas:

  • Gāzēts bērzu sula vai gāzēts ūdens

  • Melnās jāņogas vai mellenes

  • Pāris tējkarotes medus

  • Ledus

  • Augļu gabaliņi (piemēram, persiki vai āboli)

Pagatavošana:
Visu samaisi lielā stikla dzērienu traukā. Var pievienot arī bērniem draudzīgus dekorus – krāsainus salmiņus vai saldētus augļus ledus vietā.

Lasiet arī: BNN padoms | Ko darīt ar rabarberiem? Receptes, kurās pavasaris garšo vislabāk

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas