Maija beigas un jūnija sākums Latvijā smaržo pēc pavasara lietus un svaigiem rabarberiem. Šis skābenais, bet ārkārtīgi vērtīgais dārza augs ir pirmais, kas dāvā iespēju baudīt pašmāju ražu, vēl pirms parādās pirmās ogas un augļi. Rabarberis nav tikai bērnības atmiņu garša — tā ir arī veselīga, daudzpusīga un sezonāli pateicīga sastāvdaļa gan saldo, gan veselību stiprinošu gardumu pagatavošanā.
Vērtīgs un uzturvielām bagāts augs
Rabarberi satur C vitamīnu, K vitamīnu, kalciju un šķiedrvielas, kas veicina gremošanu. Tie palīdz organismam attīrīties un stiprina imunitāti. Svarīgi gan atcerēties — rabarbera lapas nav ēdamas, jo tās satur toksisku vielu oksalātu, bet kāti, īpaši pavasarī, ir īsta zeltslāde veselībai un garšas kārpiņām.
Lai rabarberu sezona nepaliktu nepamanīta, BNN ir sagatavojis iedvesmojošu recepšu apkopojumu — no senču laika maizītes līdz modernām idejām saldēšanai un dzērieniem.
Bērnības garšas maizīte ar krējumu, cukuru un rabarberiem
Nekas nav vienkāršāks — un reizē bagātāks ar emocijām — par klasisko uzkodu, kādu atceras daudzi.
Nepieciešams:
-
Rupjmaize vai baltmaize
-
Skābs krējums
-
Brūnais cukurs
-
Svaigs, sagriezts rabarbers
Pagatavošana:
Uzsmērē krējumu uz maizes šķēles, pārkaisa ar cukuru un uzliek plānās šķēlēs sagrieztus rabarberus. Ēd uzreiz — tā ir īstā bērnības pavasara garša!
Atsvaidzinoša rabarberu tēja
Lielisks veids, kā uzņemt C vitamīnu un veldzēt slāpes.
Nepieciešams:
-
4–5 rabarbera kāti
-
1 l ūdens
-
Medus vai cukurs pēc garšas
-
Citrona šķēlītes, piparmētras vai ingvers (pēc izvēles)
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež gabaliņos un vāra 10–15 minūtes. Nokāš, saldina ar medu vai cukuru, pievieno citronu vai piparmētru. Lieliski garšo gan silta, gan atdzesēta.
Rabarberu plātsmaize ar biezpienu
Klasika, kas nekad nenoveco — lieliski der gan brokastīm, gan pēcpusdienas kafijas laikam.
Mīklai:
-
500 g kviešu miltu
-
200 ml piena
-
100 g sviesta
-
1 ola
-
25 g rauga
-
2 ēdk. cukura
-
Šķipsniņa sāls
Pildījumam:
-
300 g biezpiena
-
100 g cukura
-
1 ola
-
Vanilīns vai citrona miziņa
-
300 g rabarberu šķēlēs
Pagatavošana:
Mīklu iemaisa, uzraudzē un izrullē uz plāts. Pārziež ar biezpiena masu, pārber rabarberus. Cep 180°C apmēram 30–40 minūtes.
Rabarberu ievārījums ar zemeņu vai apelsīnu piegaršu
Skābenais rabarbers labi sader ar saldākām ogām vai citrusaugļiem.
Nepieciešams:
-
1 kg rabarberu
-
500 g zemeņu vai 2 apelsīnu sulas un miziņa
-
700 g cukura
-
(Pēc vēlmes — šķipsniņa kanēļa)
Pagatavošana:
Visu uzvāra, vāra uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes līdz masa sabiezē. Liek burkās, uzglabā ziemai.
Rabarberu čatnijs pie gaļas ēdieniem
Izcila alternatīva dzērveņu mērcēm!
Nepieciešams:
-
500 g rabarberu
-
1 sīpols
-
1 ābols
-
100 ml ābolu etiķa
-
150 g cukura
-
Garšvielas: ingvers, sinepju sēklas, pipari, sāls
Pagatavošana:
Visu sasmalcina un vāra 40–50 minūtes, līdz sabiezē. Pilda burciņās. Der pie cūkgaļas, vistas, grilētiem dārzeņiem.
Rabarberu un banānu smūtijs
Veselīga uzkoda vai brokastu piedeva.
Nepieciešams:
-
1 banāns
-
1/2 glāze vārītu rabarberu vai kompota
-
Grieķu jogurts vai kefīrs
-
Medus pēc garšas
Pagatavošana:
Sablendē visu kopā līdz krēmīgai konsistencei.
Saldēts rabarberu biezenis kokteiļiem un desertiem
Ideāli, lai vasaras garšu baudītu arī ziemā.
Nepieciešams:
-
Svaigi rabarberi
-
Cukurs vai medus
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež, vāra ar nelielu ūdens daudzumu, sablendē, saldina un lej ledus formiņās vai kastītēs. Pievieno smūtijiem, saldējumam, desertiem.
Rabarberu sorbets vai saldējums
Svaigs un elegants deserts karstām dienām.
Sorbeta versijai:
-
500 g rabarberu
-
150 g cukura
-
100 ml ūdens
-
Pāris pilieni citrona sulas
Pagatavošana:
Vāra, sablendē, atdzesē un saldē maisot ik pēc 30 minūtēm, līdz iegūst viendabīgu tekstūru. Vai izmanto saldējuma aparātu.
Rabarberu un mandeļu kēkss
Kafijas laika favorīts.
Nepieciešams:
-
150 g sviesta
-
150 g cukura
-
2 olas
-
200 g miltu
-
1 tējk. cepamā pulvera
-
100 g maltu mandeļu
-
300 g rabarberu
Pagatavošana:
Saputo sviestu ar cukuru, pievieno olas, miltus, mandeles. Iemaisa rabarberus. Cep 180°C ~40 minūtes.
Rabarberu-ābolu želeja vai sula
Skābenā želeja ideāli papildina desertus vai sierus.
Nepieciešams:
-
Vienādās daļās rabarberi un āboli
-
Cukurs (pēc tilpuma)
-
Želējošais cukurs (ja nepieciešams)
Pagatavošana:
Augļus izvāra, izkāš sulu, pievieno cukuru un vāra līdz iegūst želejas konsistenci.
Rabarberus ir vērts ne tikai baudīt svaigus, bet arī sasaldēt vai ievārot – lai arī tumšā ziemas dienā varam atgriezties bērnības pļavā ar glāzi sulas vai šķēli plātsmaizes. Šīs desmit idejas ir tikai sākums – rabarberis ir kā balts audekls radošiem garšu eksperimentiem!
Lasiet arī: BNN padoms | Latvijas daba mostas: stādam un vācam tējas veselības krājumiem
Lasiet arī: BNN padoms | Dārza darbi maija beigās: ko darīt tieši tagad?