BNN padoms | Ogu sezona pilnā plaukumā! 3 vasarīgas receptes svētkiem un ballītēm 

Vasara Latvijā ir ne tikai saulaināko dienu, peldsezonas un svētku laiks, bet arī īstais brīdis ogu baudīšanai! No pagalma dzimšanas dienām līdz sirsnīgām vasaras ballītēm – galds vienmēr izskatīsies īpašāks, ja to papildinās kāds ogu deserts. Meža zemenes, mellenes un dārza zemenes tagad ir pieejamas pilnā krāšņumā, un BNN piedāvā trīs vienkāršas, bet efektīgas receptes, kas iepriecinās gan mājiniekus, gan viesus.

Meža zemenīšu brīnums: atsvaidzinoša siera kūka

Meža zemenītes ir īsts Latvijas vasaras dārgums – ne tikai smaržīgas un saldas, bet arī bagātas ar C vitamīnu un antioksidantiem. Tās uzlabo ādas stāvokli, stiprina imunitāti un – vēl svarīgāk – dāvā neaizmirstamu garšas pieredzi.

Recepte: Meža zemenīšu siera kūka (bez cepšanas)
Nepieciešams:

  • 200 g cepumu (piemēram, “Selga”)

  • 80 g sviesta

  • 400 g krēmsiera

  • 200 ml saldā krējuma

  • 3 ēdk. pūdercukura

  • 1 tējk. vaniļas cukura

  • 300 g meža zemeņu (vai to maisījums ar dārza ogām)

Pagatavošana:

  1. Sasmalcina cepumus, sajauc ar izkausētu sviestu un ieklāj tortes formā.

  2. Krēmsieru saputo ar pūdercukuru un vaniļu, pievieno saputotu saldo krējumu.

  3. Masu liek uz cepumu pamatnes un liek ledusskapī vismaz uz 3 stundām.

  4. Pirms pasniegšanas rotā ar svaigām meža zemenītēm – vienkārši un pasakaini skaisti!


Melleņu mafīni – vienkārši, ātri un mīksti kā vasaras mākonis

Mellenes ir bagātas ar šķiedrvielām un antioksidantiem, un tās īpaši garšo bērniem. Tās der ne tikai pīrāgos, bet arī kēksiņos, ko viegli paņemt līdzi uz pikniku vai dārzā pie galda.

Recepte: Melleņu mafīni
Nepieciešams:

  • 2 olas

  • 150 g cukura

  • 120 ml kefīra vai paniņu

  • 100 ml eļļas

  • 250 g miltu

  • 1 tējk. cepamā pulvera

  • 1/2 tējk. sodas

  • 200 g svaigu vai saldētu melleņu

Pagatavošana:

  1. Sakuļ olas ar cukuru, pievieno kefīru un eļļu.

  2. Iemaisa miltus ar cepamo pulveri un sodu, pievieno ogas.

  3. Mīklu liek mafīnu formās un cep 180°C ~20 minūtes.

  4. Atdzesē un, ja vēlas, pārkaisa ar pūdercukuru.


Zemeņu plātsmaize – klasiska vērtība dārza svinībām

Kur nu bez zemeņu plātsmaizes! Tā ir kā bērnības garša – salda, viegla un tik ļoti vasarīga. Šī recepte derēs gan mājas launagam, gan lielai viesībai.

Recepte: Vienkārša zemeņu plātsmaize
Nepieciešams:

  • 3 olas

  • 150 g cukura

  • 150 ml piena

  • 100 ml eļļas

  • 250 g miltu

  • 1 tējk. cepamā pulvera

  • 300–400 g sagrieztu dārza zemeņu

Pagatavošana:

  1. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno pienu un eļļu.

  2. Iemaisa miltus ar cepamo pulveri.

  3. Mīklu lej cepamajā pannā, pārklāj ar zemenēm.

  4. Cep 180°C ~30–35 minūtes. Pasniedz siltu vai aukstu.


Atbalstām vietējo un dzīvojam ar sezonu

Vasara ir īstais brīdis dzīvot saskaņā ar dabu – lasīt ogas kopā ar bērniem, baudīt tās svaigā veidā vai iekļaut mājās gatavotā desertā. Ja pašiem nav iespējas doties ogu medībās, atbalstīsim vietējos – tirgū vai pie kaimiņu audzētājiem vienmēr atradīsies svaigi un gardi labumi.

Iekārtojiet savu vasaras galdu ar dabas velšu krāsām – ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi un ar stāstu. Jo visskaistākie svētki rodas tad, kad kopā ar cilvēkiem tiek svinēta arī mūsu zeme, gadalaiks un garša.

Lasiet arī: BNN padoms | Kā žāvēt ziedus un lapas, lai radītu personiskas kartiņas un dāvanas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas