Rudens ir brīdis, kad daba lēnām norimst un pāriet siltuma pilnā mierā. Lapas krāsojas, gaisā jūtama mitra zeme, bet virtuvē – ceptas mīklas un garšvielu smarža. Šis ir laiks, kad ķermenis un dvēsele alkst pēc kaut kā mājīga, aromātiska un sildoša. Un kas gan labāk spēj radīt rudens sajūtu nekā kūka – svaigi cepta, ar kanēļa, muskatrieksta un sviesta notīm, kas piepilda visu māju?
Rudens jāsvin ne tikai dabā, bet arī uz šķīvja. Tieši tagad dārzeņu un augļu grozi ir pilni ar dabas dāvanām – ķirbi, burkāniem, āboliem un bumbieriem, kas lieliski iederas ne tikai zupās un sautējumos, bet arī desertos. BNN piedāvā trīs pārbaudītas un vienkāršas receptes, kas apvieno rudens garšas un siltumu.
🥧 1. Ķirbju kūka ar krēmīgu biezpiena pildījumu un kanēli
Kāpēc tā iederas rudenī:
Ķirbis ir īsts rudens simbols – sildošs, maigs un viegli saldens. Tas lieliski sader ar kanēli un krustnagliņām, radot aromātu, kas atgādina māju un mieru. Ķirbju kūka ir ideāla, ja vēlies desertu, kas ir gan gards, gan vizuāli košs.
Sastāvdaļas:
-
400 g ķirbja biezeņa (vārīta vai cepta ķirbja)
-
200 g miltu
-
100 g brūnā cukura
-
2 olas
-
1 tējk. kanēļa
-
½ tējk. ingvera pulvera
-
100 ml eļļas
-
1 tējk. cepamā pulvera
Pildījumam:
-
200 g biezpiena
-
1 ola
-
1 ēdk. cukura
-
1 tējk. vaniļas cukura
Pagatavošana:
Sajauc ķirbja biezeni ar olām, cukuru un eļļu. Pievieno miltus, cepamo pulveri un garšvielas. Pusi mīklas lej formā, vidū liek biezpiena pildījumu, tad pārlej ar atlikušo mīklu. Cep 180 °C ap 40 minūtēm. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.
Padoms: ja vēlies svinīgu noskaņu, pasniedz ar karameļu mērci vai grauzdētām ķirbju sēklām.
🥕 2. Burkānu kūka ar riekstiem un apelsīnu glazūru
Kāpēc tā iederas rudenī:
Burkāni ir klasisks latviešu dārzeņu simbols – pieejami, veselīgi un krāsaini. Burkānu kūka ir mitra, aromātiska un pilna dabīga salduma. Šī recepte ir ideāla brīvdienu pēcpusdienai ar tējas tasi vai kārumam līdz darbam.
Sastāvdaļas:
-
3 olas
-
150 g cukura
-
150 ml eļļas
-
200 g sarīvētu burkānu
-
200 g miltu
-
1 tējk. cepamā pulvera
-
1 tējk. kanēļa
-
½ tējk. muskatrieksta
-
50 g valriekstu
Glazūrai:
-
100 g pūdercukura
-
2 ēdk. svaigas apelsīna sulas
Pagatavošana:
Olas saputo ar cukuru, pievieno eļļu un burkānus. Iemaisa miltus ar cepamo pulveri un garšvielām. Pievieno sakapātus riekstus. Cep 180 °C apmēram 35–40 minūtes. Kad atdzisusi, pārlej ar apelsīnu glazūru.
Padoms: papildus aromātam mīklai pievieno tējkaroti smalki rīvētas apelsīna miziņas.
🍎 3. Ābolu kūka ar mandeļu drumstalām
Kāpēc tā iederas rudenī:
Āboli ir rudens klasika – simbols pārpilnībai un mājas sajūtai. Šī kūka apvieno kraukšķīgas drumstalas, vieglu mandeļu aromātu un sulīgu pildījumu. Perfekta, ja gribas “vecmāmiņas kūkas” garšu ar nelielu modernu piesitienu.
Sastāvdaļas:
-
3–4 āboli
-
150 g miltu
-
100 g sviesta
-
80 g cukura
-
50 g mandeļu skaidiņu
-
1 tējk. kanēļa
-
1 ola
-
50 ml piena
Pagatavošana:
Ābolus sagriež šķēlītēs un ieklāj cepamformā. No miltiem, sviesta un cukura izberž drumstalas, pievieno kanēli un mandeles. Olu saputo ar pienu un pārlej āboliem. Virsū uzber drumstalas. Cep 180 °C 30–35 minūtes, līdz virsa zeltaina.
Padoms: pasniedz siltu ar karstu vaniļas mērci vai saldējuma bumbiņu.
🌰 Salds noslēgums – rudens garša kā mājas sajūta
Rudens ir ideāls laiks palēnināt soli un atļaut sev siltas, garšīgas pauzes. Ķirbis, burkāni un āboli – tie nav tikai dārzeņi un augļi, tie ir rudens noskaņas vēstneši, kas palīdz radīt mājīgumu. Izmēģinot šīs receptes, rudens ienāks jūsu mājās ne tikai caur lapām un lietus smaržu, bet arī caur vēderu – silti, gardi un sirsnīgi.
Lasiet arī: BNN padoms | kā stiprināt organismu un izvairīties no rudens vīrusiem