BNN padoms | Svētku galds Līgo: ko celt galdā un kā grezni klāt

Līgo vakars un Jāņu diena latviešu sirdīs ieņem īpašu vietu – tie ir saulgriežu svētki, kur senatne satiek mūsdienas, kur dziesmas un ugunskuri apvieno ģimenes, draugus un dzimtu. Šie svētki ir gaismas, auglības un dzīvības svinēšana. Tie ir brīži, kad daba ir pilnbriedā, un mēs – tās bērni – atzīmējam dzīves skaistumu.

Lai šie svētki izdotos sirsnīgi, vērts padomāt par galdu – ne tikai par to, kas uz tā likts, bet arī, kā tas izskatās. Piedāvājam idejas, kā Līgo galdu klāt ne vien gardi, bet arī skaisti un ar cieņu pret tradīcijām.

Ko likt uz Jāņu galda?

1. Jāņu siers ar ķimenēm – šis ir neapstrīdams galda karalis. Sieru var iegādāties jau gatavu, taču īpašu noskaņu piešķir pašu siets siers – tas ir roku darbs un mīlestība vienā ritmā.

2. Alus – gan tradicionālais, gan bezalkoholiskais. Latviešu svētkos alus vienmēr ir goda vietā, taču mūsdienās pieejami izcili bezalkoholiskie varianti. Svarīgi – ja esi šoferis, pie stūres pēc alus (jebkāda) – nē. Drošība pirmajā vietā.

3. Pīrādziņi un plātsmaizes. Tie ne tikai piepilda māju ar mājīgām smaržām, bet arī rada kopības sajūtu – pīrādziņi ar speķi vai plātsmaize ar rabarberiem vai ogām ir kā svētku simbols.

4. Gaļas ēdieni. Desas, šašliks, grilēta kakla karbonāde – šie gardumi bieži sacepas dūmos pie ugunskura. Vērts laicīgi pagatavot īpašu marinādi un padarīt cepšanu par rituālu.


Receptes Jāņu galdam

Klasiskie pīrādziņi ar speķi

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu

  • 250 ml piena

  • 50 g sviesta

  • 25 g rauga

  • 1 ola

  • šķipsna sāls un cukura

Pildījumam:

  • 300 g kūpināta bekona vai speķa

  • 1 sīpols

  • pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Raugu iemaisa siltā pienā ar cukuru, ļauj uzrūgt.

  2. Pievieno miltus, izkausētu sviestu, sāli, olu – mīca mīklu, ļauj uzrūgt 1–1,5 stundas.

  3. Pildījumu sagatavo – sasmalcina speķi un sīpolus, apcep.

  4. No mīklas veido pīrādziņus, pilda, aizlok, pārsmērē ar olu.

  5. Cep 180°C ~20 min.


Rabarberu plātsmaize ar drupačām

Sastāvdaļas:

  • 500 g kviešu miltu

  • 250 ml piena

  • 100 g sviesta

  • 2 olas

  • 25 g rauga

  • cukurs pēc garšas

  • 500 g rabarberu

  • 100 g cukura

Drupačām:

  • 50 g sviesta

  • 50 g miltu

  • 50 g cukura

Pagatavošana:

  1. Mīklu gatavo kā pīrādziņiem.

  2. Rabarberus sagriež, pārkaisa ar cukuru.

  3. Uz izrullētas mīklas kārto rabarberus, pārkaisa ar drupačām.

  4. Cep 180°C apmēram 30 min.


Līgo marināde gaļai (piemērota cūkgaļai vai vistas stilbiņiem)

Sastāvdaļas:

  • 3 ēd.k. eļļas

  • 2 ēd.k. sojas mērces

  • 1 ēd.k. sinepju

  • 1 tējk. medus

  • ķiploks, pipari, čili pārslas, rozmarīns pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Sajauc visas sastāvdaļas.

  2. Iemarinē gaļu vismaz 4 stundas (vēl labāk – uz nakti).

  3. Cep uz grila vai pannas līdz zeltainai garoziņai.


Kā padarīt galdu un vidi greznu?

Latviešu tautas tradīcijās Jāņu zāles ir tikpat nozīmīgas kā ēdieni. Galdu var izrotāt ar:

  • Pļavas ziediem: margrietiņas, rudzupuķes, pīpenes, madaras

  • Ozola zariem un papardēm, kas simbolizē spēku un auglību

  • Vainagu no meža zālēm – to var likt galda vidū kā simbolisku saules loku

Ja iespējams, galdautu izvēlies lina, pievieno sveces stikla burciņās vai ziedu kompozīcijas. Vakara krēslā tas radīs īpašu noskaņu.

Līgo un Jāņi nav tikai par ēdienu vai ugunskuru – tie ir mirkļi, kad latvietis atver sirdi pasaulei. Tās ir dziesmas, kas nāk no senčiem, tas ir rasā mērcēts vainags un klusā doma, kas iečukst: “es esmu daļa no šīs zemes”.

Novēlam, lai šie svētki Jums ir gaismas, siltuma un saskaņas piepildīti. Dziediet, baudiet, rotājieties un sviniet! Lai Jāņu nakts kļūst par vienu no skaistākajām atmiņām šajā vasarā.

Lasiet arī: BNN padoms | Gailenes jau mežā! Kā ieplānot lielisku brīvdienu sēņojot

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas