Vasara Latvijā ir laiks, kad nedēļas nogales kalendārā saplūst – pagalma svētki, dzimšanas dienas, pikniki un krustmātes vārdadiena. Un, protams, ikvienā pasākumā kāds neizbēgami jautā: “Kas būs pie tējas?” Tāpēc BNN šoreiz dalās ar savām mīļākajām, pavisam vienkāršajām un maciņam draudzīgajām vasaras kūku receptēm, kas ļauj ielikt dārzā audzēto tieši uz svētku galda – bez liekas sarežģītības, bet ar daudz prieka.
Šīs kūkas nav domātas konditorejas vitrīnām – tās ir īstām vasaras ballītēm, kur bērni skrien basām kājām, un ogu sula smejas līdz ar cilvēkiem.
🍓 1. Bezcepšanas zemeņu biezpiena kūka
Sastāvdaļas:
- 400 g biezpiena
- 250 ml saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 paciņa želatīna
- 300 g zemeņu (vai aveņu)
- 150 g cepumu (Selga, “Marijas”)
- 80 g sviesta
Pagatavošana:
Cepumus sasmalcina un sajauc ar izkausētu sviestu, izklāj kūkas formas apakšā. Biezpienu saputo ar cukuru, pievieno putotu saldo krējumu. Želatīnu izšķīdina siltā ūdenī un iecilā masā. Pievieno sasmalcinātas zemenes. Pārlej virs pamatnes un liek ledusskapī uz 3–4 stundām. Rotā ar svaigām ogām. Īpaši atsvaidzinoša karstā dienā!
🫐 2. Ogu drumstalu kūka cepeškrāsnī
Sastāvdaļas:
- 200 g miltu
- 100 g cukura
- 120 g sviesta (auksts)
- 1 ola
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- Sauja mellenes, jāņogas vai upenes
Pagatavošana:
Sviestu saberž ar miltiem, cukuru un cepamo pulveri, pievieno olu un samīca drupenu mīklu. 2/3 izklāj cepamformā, pārkaisa ogas, pārber atlikušo mīklu. Cep 180 °C ~35 minūtes, līdz zeltaina. Ideāla ar glāzi kefīra vai karstu kafiju.
🍒 3. Vasaras “ķiršu lava kūka” bez cepšanas
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums biezās lavašmaizes vai plānas pankūkas
- 200 g ķiršu (bez kauliņiem)
- 200 g krēmsiera
- 2 ēdamkarotes medus vai cukura
- 1 tējkarote kanēļa
Pagatavošana:
Krēmsieru sajauc ar medu un kanēli. Lavašu pārsmērē ar masu, liek ķiršus, sarullē. Sarullētos ruļļus cieši liek traukā, pārsedz un atdzesē. Pirms pasniegšanas pārber ar pūdercukuru. Efekts garantēts – izskatās kā kūka, garšo kā deserts, pagatavojama bez cepšanas!
🍑 4. Persiku-jogurta kūka glāzēs (porciju deserts)
Sastāvdaļas:
- 400 ml dabīgā jogurta
- 1–2 persiki vai nektarīni
- 2 ēdamkarotes medus
- 8–10 cepumi
- Piparmētru lapiņas
Pagatavošana:
Jogurtu sajauc ar medu. Glāzēs saber drupinātus cepumus, pārlej jogurtu, liek augļu šķēles. Atkārto slāņus. Rotā ar piparmētru. Deserts, ko var salikt 10 minūtēs – īpaši ērts lielākiem svētkiem vai izbraucienam.
🍇 5. Vīnogu “slinkā” biskvīta kūka
Sastāvdaļas:
- 3 olas
- 100 g cukura
- 120 g miltu
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- Svaigas vīnogas vai citas ogas
Pagatavošana:
Olas saputo ar cukuru un vaniļu, iecilā miltus. Mīklu lej veidnē, pārkaisa ar vīnogām. Cep 180 °C ~25 minūtes. Kūka, ko var pagatavot pēdējā brīdī, kad viesi jau klauvē pie dārza vārtiem!
🎉 Vieglums, garša un kopābūšana
Vasara ir par vienkāršību un sirsnību, nevis perfektiem kārtainajiem torņiem. Šīs kūkas ir domātas reālajai dzīvei – kad bērni grib “kaut ko saldu”, kad ciemiņi sola atbraukt “pēc stundas” un kad dārzā nogatavojas pirmās upenes. Tajās ir tikpat daudz ogu, cik siltu atmiņu, un to pagatavošana var kļūt par kopīgu ģimenes rituālu.
Tāpēc, kad jūtat vasaru gaisā un ogas bļodā – atveriet ledusskapi, iedvesmojieties no BNN receptēm un ļaujieties gardai improvizācijai. Jo vismīļākā kūka vienmēr būs tā, ko gatavojāt ar prieku.
Lasiet arī: BNN padoms | Āra kino pagalmā – burvīgs vasaras vakars ar draugiem un ģimeni