Vai atceries, kā bērnībā sēdēji dārzā ar pilnām saujām pākšu, vaļā lobīdams vienu zirni pēc otra? Tie mazie, zaļie lodveida gardumi pazuda mutē vēl pirms tie sasniedza virtuvi. Zirnīši – vienkārši, bet ar īpašu vietu bērnu un pieaugušo sirdīs. Un labā ziņa ir tāda: ja līdz šim vēl neesi tos iestādījis, jūnija sākums ir īstais brīdis rīkoties!
Šis nav tikai dārzkopības stāsts. Tas ir stāsts par ģimeni, vasaru, veselīgiem ieradumiem un zaļo burvību, kas sākas ar vienu nelielu sēkliņu un beidzas ar pāksti, kas izraisa bērna smieklus, kad viņš atklāj pirmo pašizaudzēto ražu.
Zirņi ir dārza klasika – viegli audzējami, nekaprīzi un pilni uzturvērtības. Tie ir arī lielisks veids, kā iesaistīt bērnusdārzā, radot kopīgas atmiņas un vēlmi ēst vairāk zaļumu. Tā ir viena no tām kultūrām, kas sniedz prieku visiem vecumiem – gan maziem, gan lieliem.
Kad un kā stādīt zirnīšus – vēl nav par vēlu!
Zirņus tradicionāli sēj jau aprīlī, taču daudzas šķirnes lieliski padodas arī vēlākā sējumā – līdz pat jūnija vidum, ja vien zeme jau iesilusi un nav sausuma viļņu. Tātad – ja tev dārzā vēl ir brīva dobe vai pat liels pods uz balkona – sāc tagad!
Pamatsoļi:
-
Sēklu mērcēšana: dienu pirms stādīšanas iemērc zirņus ūdenī uz nakti – tas palīdz ātrākai dīgšanai.
-
Stādīšanas dziļums: 2–3 cm dziļi, 5–7 cm attālumā cits no cita, rindas aptuveni 40 cm intervālā.
-
Augsne: irdena, labi drenēta, saulaina vieta – zirņiem nepatīk stāvošs mitrums.
-
Laistīšana: īpaši svarīga ziedēšanas un pākšu veidošanās laikā – lai zirņi ir sulīgi un saldi.
-
Atbalsti: kad augi sasniedz 10–15 cm, vajadzēs mietiņus vai režģi, lai tie varētu rāpties uz augšu.
Zirņu šķirnes – kuru izvēlēties?
Zirņu pasaulē ir ko izvēlēties! Katram savs:
-
Cukurzrņi (pākšu zirņi): ēdami ar visu pāksti, ļoti saldi, ideāli ēšanai dārzā uzreiz – īpaši bērniem.
-
Smalkpākstu jeb “snap” zirņi: kraukšķīgi, ar nedaudz biezāku pāksti, labi gan svaigēšanai, gan vieglai apstrādei.
-
Lobāmie zirņi (klasiskie dārza zirņi): ēdami tikai izlobīti, bet ļoti aromātiski – piemēroti vārīšanai, saldēšanai, konservēšanai.
-
Zemu augošās šķirnes: kompakti augi, mazāk prasīgi pēc balstiem, ātra raža – piemēram, ‘Early Onward’, ‘Meteor’.
-
Augstās šķirnes: kā ‘Alderman’ vai ‘Telephone’ – aug līdz pat 1,5–2 metriem, ar bagātīgu ražu, bet noteikti vajadzēs balstus.
Uzturvērtība – vairāk nekā tikai našķis
Zirnīši nav tikai gardi – tie ir arī pārsteidzoši vērtīgi veselībai. Tajos ir:
-
Augu olbaltumvielas – īpaši svarīgas bērniem, veģetāriešiem un ikvienam, kas vēlas līdzsvarotu uzturu.
-
Šķiedrvielas – veicina gremošanu, mazina cukura līmeņa svārstības.
-
Vitamīni un minerālvielas – A, C, K, kālijs, folijskābe, magnijs.
-
Zems kaloriju daudzums, bet liela sāta sajūta – zirnīši ir ideāla uzkoda arī pieaugušajiem.
Un galvenais – kad bērns pats izaudzē, pats arī ēd. Bez pierunāšanas.
Dārzs kā zaļā skola – iesaisti bērnus!
Zirņi ir viens no pateicīgākajiem augiem, ko audzināt kopā ar bērniem. Sēklas lielas – viegli sēt, asni parādās ātri – aizrautība aug līdzi. Arvien jauni posmi – laistīšana, balstu likšana, ražas vākšana – ļauj bērnam justies līdzatbildīgam un ieinteresētam.
Nav nepieciešama liela platība – pat daži augi podā uz balkona var kļūt par aizraujošu vasaras projektu. Un kāda ir sajūta, kad bērns, lepni iztaisnojies, saka: “Es pats izaudzēju”? Neaizmirstama.
No zaļas sēkliņas līdz siltai vasaras atmiņai
Zirņi dārzā nav tikai par ražu. Tie ir par vasaras garšu, par kopā būšanu, par bērna mirdzošām acīm, kad viņš dārzā atver pirmo pāksti. Tā ir iespēja piebremzēt ikdienas skrējienu, ieraudzīt, kā kaut kas aug, kā veidojas – soli pa solim.
Tātad – vēl nav par vēlu. Iestādi savus zirnīšus jau šodien, laisti tos ar smaidu un pacietību, dod tiem balstus, kad tie tiecas uz augšu – un sagaidi to zaļo prieku, ko sniedz pirmās pākstis.
Lai dārzs ražens, bērni smaidīgi un vasara – ar garšu, ko gribas atcerēties vēl ilgi!
Lasiet arī: BNN padoms | Ko darīt ar rabarberiem? Receptes, kurās pavasaris garšo vislabāk
Seko mums arī Facebook, Draugiem un X!