BNN pēta | Lietuvas ārlietu ministrs Landsberģis nonācis nepatikšanās par villas iegādi Grieķijā Ukrainas kara sākumā

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis), kurš ir arī valdošās “Tēvzemes savienības-LKD” priekšsēdētājs, ir nonācis nepatīkamā situācijā, opozīcijas deputātiem viņu apsūdzot par to, ka viņš esot gatavojies bēgt no Lietuvas pēc tam, kad 2022.gada februāra beigās Krievija iebruka Ukrainā.

Apsūdzības izskanēja pēc tam, kad gaismā nāca informācija, ka Landsberģa sieva Austeja Landsberģiene (Austeja Landsbergienė) 2022.gada februārī veica apjomīgu maksājumu 255 000 eiro (273 000 ASV dolāru) apmērā par greznu villu Grieķijas Ejinas salā uz dienvidiem no Atēnām. Īpašumā ietilpst 313 kvadrātmetrus liela māja ar divām terasēm un 23 kvadrātmetrus liela viesu māja, abas paslēptas aiz augsta žoga.

Viņa sieva, kurai pieder vairāki privātie bērnudārzi valstī, ir viena no bagātākajām personām Lietuvā.

Savās deklarācijās par 2022. un 2023.gadu Landsberģiene norādījusi, ka viņai pieder nekustamais īpašums ārvalstīs 795 000 eiro vērtībā.

Kad pirkums nāca gaismā, Landsberģis juniors – viņa vectēvs Vītauts Landsberģis (Vytautas Landsbergis) bija Lietuvas Augstākās padomes – atjaunotā Seima, kas 1991.gadā pasludināja valsts neatkarību, priekšsēdētājs –, pēkšņi paziņoja, ka dodas atvaļinājumā, un klusēja līdz pat šai trešdienai, 14.augustam, kad piekrita atbildēt uz Lietuvas ziņu aģentūras ELTA jautājumiem, sniedzot ieskatu aizdomīgajā pirkumā, kas, kā daudzi uzskata, varētu sagraut “Tēvzemes savienības-LKD” izredzes gaidāmajās 13.oktobra parlamenta vēlēšanās.

Intervijā Gabrieļus Landsberģis skaidroja, ka viņa ģimene Covid-19 pandēmijas laikā, tāpat kā daudzi citi, sāka meklēt īpašumu,

jo uzskatīja, ka būtu prātīgi atrast patvērumu, ja pandēmija turpinātos. Viņš minēja, ka īpašuma meklējumi sākās 2020.gadā, un 2021.gadā nekustamā īpašuma aģentūra piedāvāja piemērotu variantu. Viņš apliecināja, ka pirkums tika pilnībā deklarēts atbilstoši visām juridiskajām prasībām, tostarp deklarējot aktīvus, naudu un izdevumus, uzsverot, ka neesot mēģināts kaut ko slēpt.

Ārlietu ministrs arī uzsvēra, ka ir nobažījies par privātumu, īpaši attiecībā uz savas ģimenes drošību. Viņš norādīja, ka drošības apsvērumu dēļ viņš atturas runāt par savu dzīvesvietu Lietuvā, kur dzīvo viņa nepilngadīgie bērni. Landsberģis uzsvēra, ka politiķi, tāpat kā jebkura cita persona, ir pelnījuši zināmu privātuma līmeni, īpaši attiecībā uz savām ģimenēm.

“Tā ir privāta māja, tā ir privāta telpa. Manuprāt, tā nav pareiza uzvedība,” viņš izteicās par diskusijām, uzstājot, ka iepriekš nav komentējis, lai aizsargātu savas ģimenes privātumu, ziņo ELTA.

Intervijā viņš sacīja, ka viņu “it īpaši” aizskāruši pieņēmumi,

ka īpašuma iegādes laiks sakritis ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un atkārtoja, ka lēmums iegādāties īpašumu tika pieņemts ilgi pirms iebrukuma. Landsberģis arī atkārtoti apliecināja savu apņemšanos aizstāvēt Lietuvu, norādot, ka viens no viņa dēliem ir pabeidzis militāro dienestu un ir rezerves karavīrs, bet otrs pašlaik dienē. Nobeigumā viņš teica: “Mana vieta ir Lietuvā, un es aizstāvu Lietuvu, izmantojot vēlētāju piešķirtās pilnvaras, un es to darīšu arī turpmāk, gluži kā mana ģimene.”

Internetā netrūkst gan asprātīgu komentāru, gan jautru piezīmju par Landsberģi.

“Viņa paskaidrojums ir klajas muļķības, kas domātas pašiem naivākajiem un paklausīgākajiem Landsberģu klana un viņa partijas atbalstītājiem,” raksta kāds “Facebook” komentētājs.

“Ja sākas pandēmija vai karš, meklējiet ārlietu ministra Landsberģa padomu, kur iegādāties īpašumu, lai izvairītos no neparedzētām situācijām,” raksta kāds cits komentētājs.

Arī daudzi opozīcijas deputāti pauda sašutumu par pirkuma veikšanas laiku,

uzskatot, ka tas liecina par Landsberģa gatavošanos bēgt no valsts, ja konflikts Ukrainā saasināsies un pāries pāri Ukrainas robežām. Atklātībā nākusī informācija ir izraisījusi opozīcijas deputātu bažas par ārlietu ministra nodomiem, jo viņi uzskata, ka viņa rīcība liecina par neuzticēšanos Lietuvas drošībai ģeopolitiskās krīzes apstākļos.

Opozīcijas dokumentā apšaubīts, vai ārlietu ministra solis, iegādājoties īpašumu ārvalstīs, nav bīstams vēstījums Lietuvas sabiedrībai un investoriem, liekot domāt, ka valdība, iespējams, nav pilnībā apņēmusies aizstāvēt valsti.

Viņi arī vēlas uzzināt, kāpēc Landsberģis nav publiski runājis par savas sievas veikto pirkumu un vai ir meklējis palīdzību.

Opozīcija vēlējās pēc iespējas ātrāk panākt, ka Landsberģis dodas uz Seima tribīni paskaidrojumu sniegšanai,

taču ārlietu ministrs steigšus devās atvaļinājumā.

“Laikam jau viņš nav vienīgais ministrs, kas tagad ir atvaļinājumā,” sociālajos tīklos rakstīja premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė).

“Tā ir partijas biedru tradīcija – ātri doties atvaļinājumā, kad situācija kļūst ļoti slikta,” aizrādīja opozīcijas deputāte Agne Širinskiene (Agnė Širinskienė).

“Vai jūs pārliecina šis stāsts no bunkura Grieķijas salā? Ka Landsberģis sāka meklēt mājokli pēc Covid-19 sākuma, t.i., no 2020.gada marta, un meklēja, meklēja un meklēja, līdz pandēmija beidzās, tad atkal meklēja, meklēja un tieši Ukrainas kara sākumā to atrada,” teikts viņas ierakstā.

Širinskiene norāda, ka ietekmīga partijas “Tēvzemes savienība” biedre Radvile Morkūnaite-Mikuleniene (Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė) esot zvanījusi TS-LKD likumdevējam Kristijonam Bartoševičam (Kristijonas Bartoševičius), kamēr viņš bijis Čīlē, brīdinot viņu par prokuroru lēmumu atņemt viņam deputāta mandātu pēc izmeklēšanas saistībā ar nepilngadīgo seksuālo izmantošanu.

“Ziniet, es drīzāk ticētu tam, ka Bartoševiču Čīlē apgaismojusi Radviles ziņa, ka viņam jābēg no Seima, nekā Gabrieļa stāstam

par bunkuru Grieķijas salā – kā viņš to meklējis veselus divus gadus un beidzot atradis kara priekšvakarā. Arī pasakas jāprot sacerēt,” savā publikācijā raksta Širinskiene.

Arī politiskās partijas “Nemuno aušra” priekšsēdētājs Remigijs Žemaitaitis (Remigijus Žemaitaitis), kurš tiek uzskatīts par vienu no trim galvenajiem uzvarētājiem oktobrī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, skarbi uzbruka ministram: “Beidzot mēs redzam, ka kungu pils šovs ir pilnā sparā! Visas biļetes izpirktas, viss alus izdzerts!”

TS-LKD parlamenta frakcijas vadītājs Jurģis Razma (Jurgis Razma) atzina, ka Landsberģim būtu jāatbild uz sabiedrības jautājumiem, taču norādīja, ka pirkums tika plānots jau labu laiku pirms Krievijas iebrukuma.

Tikmēr parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) norādīja, ka opozīcijas jautājumus daļēji varētu būt izraisījušas gaidāmās parlamenta vēlēšanas.

Tomēr viņa piekrita, ka Landsberģim būtu jāsniedz konkrēts paskaidrojums.

“Mani īsti neinteresē manu politisko kolēģu nekustamais īpašums. Tas man bija jaunums, un, iespējams, šī būs mācība visiem politiķiem, ka par visiem lielajiem pirkumiem labāk būt maksimāli atklātiem, jo agrāk vai vēlāk, un parasti vēlēšanu laikā, šī informācija nāk gaismā,” LRT TV sacīja Čmilīte-Nilsena.

Opozīcija sagaida, ka Landsberģis 10.septembrī, parlamenta rudens sesijas atklāšanas dienā, pievērsīsies ar Grieķijas īpašumu saistītajiem jautājumiem.

Valdošo TS-LKD ir skāris arī vēl viens negatīvs tās deputāta Andrjusa Višņauska (Andrius Vyšniauskas) darbību rezultāts. Šonedēļ parlaments atņēma viņam tiesisko imunitāti, ļaujot tiesībaizsardzības iestādēm oficiāli izvirzīt viņam apsūdzības saistībā ar aizdomām par krāpnieciskiem izdevumiem laikā, kad viņš bija Marijampoles pašvaldības domes loceklis.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas