BNN pēta | Lietuvas augstākā līmeņa politiķi ķildojas par kandidātu eirokomisāra amatam

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Kamēr citas ES valstis jau ir nosaukušas savus kandidātus jaunajai Eiropas Komisijai (EK), Lietuvas līderis, prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda), un konservatīvais “Tēvzemes savienības” (TS-LKD) kabinets ir nonācis asā strīdā par to, kam EK būtu jāpārstāv Lietuva.

Konservatīvie šim postenim vēlas nominēt valsts ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi (Gabrielius Landsbergis), taču prezidents ir iebildis pret šo ideju, sakot, ka ir “labāki kandidāti”.

Neapmierinātā eiroparlamentāriete un viena no partijas stūrakmeņiem Rasa Juknevičiene (Rasa Juknevičienė)

uzbruka Nausēdai, nodēvējot viņu par “baļķi uz ceļa, kas traucē virzīties uz priekšu”.

Taču pat daži TS-LKD Seima frakcijas deputāti šaubās, vai Landsberģis iegūtu pietiekamu atbalstu Seimā.

“Mana nojauta ir tāda, ka viņš nesaņems Seima piekrišanu. Tas ir tāpēc, ka valdošās koalīcijas jaunākie partneri, jo īpaši Lietuvas Liberālā kustība, visticamāk, balsos pret viņu,” aģentūrai BNN sacīja TS-LKD Seima frakcijas loceklis Mindaugs Skritulsks (Mindaugas Skritulskas).

Situācija izveidojusies vairāku dziļu nesaskaņu dēļ starp valdību un prezidentu. Iepriekš viņi bija publiski strīdējušies par to, kam Briseles augstākā līmeņa sanāksmēs vajadzētu pārstāvēt valsti, kā arī par vēstnieku iecelšanu.

Landsberģis ir teicis, ka Lietuvai nevajadzētu kavēties ar lēmumu par to, kas strādās Eiropas Komisijā, jo “laiks iet uz priekšu, un lēmumi ir jāpieņem”.

Taču prezidents to noraidīja, sakot, ka Lietuvai pagaidām “nav ko zaudēt”.

“Šādas runas, iespējams, cirkulē starp pašiem konservatīvajiem,” viņš otrdien, 18.jūnijā, sacīja Briselē.

Nausēda ir bijis nelokāms attiecībā uz to, ka viņš netiks izslēgts no sarunām par kandidāta izvirzīšanu.

Prezidents apgalvo, ka vēl nav izlēmis, kuru kandidātu atbalstīt, taču brīdināja, ka nevienam Lietuvā nevajadzētu uzskatīt, ka viņam ir nodrošināta “iepriekšēja garantija”.

“Kad pienāks laiks runāt par amatiem, mēs runāsim par amatiem, bet nevienam Lietuvā nevajadzētu uzskatīt, ka viņam ir iepriekšējs garants, ka viņš tiks izvirzīts un prezidents apstiprinās kandidātu,” žurnālistiem Briselē sacīja Nausēda, ziņo “LRT.lt”. “Es šo lēmumu vēl neesmu pieņēmis, un, ja kāds domā, ka to izdarīs, mani apejot, viņš stipri maldās.”

Pēc prezidentes domām, visas diskusijas par Lietuvas delegātu EK ir pāragras,

jo vēl nav ievēlēts nākamais EK priekšsēdētājs.

Pašreizējā EK prezidente Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) tiek uzskatīta par favorīti Komisijas turpmākai vadībai.

Tieši “Politico” kā vienu no galvenajiem kandidātiem uz Lietuvas eirokomisāra amatu ārpolitikas jomā nosauca Gabrieļu Landsberģi.

Prezidents Nausēda ātri reaģēja uz šo ziņu sakot, ka “ne jau laikraksti ieceļ komisārus”.

Pats Landsberģis sacīja, ka nekomentēs to, ko viņš dēvē par “baumām”.

Tomēr viņš minēja, ka premjerministre Ingrīda Šimonīte, par Lietuvas kandidātiem, ir konsultējusies ar Ursulu fon der Leienu un Eiropas Tautas partijas (EPP) politisko vadību.

Šimonīte atteicās komentēt Landsberģa izredzes kļūt par nākamo Lietuvas eirokomisāru.

Kā ziņots, Landsberģis “visu sarunu gaitā” ar fon der Leienu ir runājis par amatiem “abstrakti”.

Seima priekšsēdētāja vietnieks, parlamenta deputāts Pauļus Saudargs (Paulius Saudargas), kurš ir TS-LKD līderis, bija tas, kurš teica, ka

Landsberģis ir valdošās koalīcijas pirmā izvēle EK amatam.

Taču koalīcijas mazākuma partneri klusē.

Brīvības partija ir ierosinājusi premjerministres Ingrīdas Šimonītes kandidatūru. Tomēr Šimonīte sacīja, ka nav ieinteresēta EK amatā.

Tikmēr deputāts Eiženijs Gentvils (Eugenijus Gentvilas), kurš pārstāv Liberālās kustības frakciju Seimā, apgalvo, ka Seima priekšsēdētājas Viktorijas Čmilītes-Nilsenas (Viktorija Čmilytė-Nielsen), kura ir arī Liberālās kustības priekšsēdētāja, kandidatūra ir “visvairāk vienojošākā figūra koalīcijā”.

“Es jau vairākkārt esmu teicis – valdošā vairākuma vienojošākā figūra ir Viktorija Čmilīte-Nilsena. Vai viņa var, vai viņa gribētu, vai viņa spētu savākt balsu vairākumu, es nezinu. Tāpēc es nevēlos spekulēt. Bet šaubu nav, ka viņas mobilizējošās īpašības ir daudz augstākas nekā Šimonītei un vēl augstākas nekā Landsberģim,” “Elta” sacīja Gentvils.

Viņš uzsver, ka EK kandidātam nav obligāti jābūt lielākās valdošās partijas pārstāvim.

Šķietami iestrēgušās procedūras laikā Rasa Juknevičiene, viena no TS-LKD līderēm, kura tikko ieguva otro pilnvaru termiņu Eiropas Parlamentā, izmantoja sociālos tīklus, lai paustu savu neapmierinātību: “Vai jūs varētu man paskaidrot, kā tas nekaitē Lietuvas interesēm, ja valsts vadītājs tā vietā, lai palīdzētu, pats atzīst, ka stāv uz ceļa kā nogāzies koks un neļauj Lietuvai virzīties uz priekšu. Galu galā EPP uzvarēja EP!”

“Lietuva jau sen būtu izlēmusi, kuru kandidātu mums piedāvāt vajadzīgajam amatam, ja vien Gitans Nausēda spieķos nemestu zarus. Viņš cerēja, ka būs cits EP sastāvs, ka jūlijā nebūs iespējams balsot par Urzulu fon der Leienu un ka viss pārcelsies uz rudeni. Tad būs Seima vēlēšanas, varbūt mūs vispār varēs izslēgt,” viņa turpināja.

“Kāpēc Jūs stāvat svarīga procesa vidū un neļaujat Lietuvai izmantot lielisku iespēju

pārstāvēt sevi tur, kur tas ir vissvarīgāk! … Pajautājiet, vai Nausēda sarunās ar Urzulu vispār minēja kaut vārdu par to, kādu pozīciju Lietuva vēlētos? Nē. Un tā, lūk, ir vienkārši noziedzīga nolaidība. Kaitējums, es teiktu. Un šeit runa nav par Landsberģa uzvārdu, bet par amatu,” teikts Juknevičienes ierakstā sociālajā tīklā “Facebook”.

Lietuvas pašreizējais un vienīgais Eiropas komisārs Virginijs Sinkevičs (Virginijus Sinkevičius) ir atbildīgs par vidi, okeāniem un zivsaimniecību.

Lietuvā Eiropas komisāra amata kandidātam ir jāsaņem zaļā gaisma gan no valdības, gan parlamenta, gan prezidenta, bet galīgo lēmumu par visiem kandidātiem pieņem Eiropas Parlaments.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas